Švestková marmeláda s gorgonzolou
Ingredience
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
550 g |
Ocet jablečný |
400 ml |
Švestky |
2 kg |
Sýr Gorgonzola |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a v pánvi společně s citronovou šťávou a octem přivedeme k varu. Na mírném ohni asi 15min povaříme, poté švestky vyjmeme, oloupeme a sirup odložíme stranou. Slupky necháme vychladnout.
- Rozmixujeme švestkovou dužinu dohladka a společně se sirupem vrátíme do hrnce. Přidáme cukr a za stálého míchání pomalu vaříme, dokud směs nezačne houstnout. Vlijeme ji do olejem vymazaných misek a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Poté zakryjeme fólií a necháme v lednici ztuhnout.
- Tuhou marmeládu podáváme s gorgonzolou. Sýr dozdobíme švestkovými slupkami.