Vitello tonnato
Ingredience
Ančovička - filety |
50 g |
Bobkový list |
2 ks |
Celer - nať |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Hřebíček |
3 ks |
Kapary |
2 kávová lžička |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej olivový |
1.5 dl |
Pepř černý celý |
10 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí kýta |
750 g |
Tuňák ve vlastní šťávě |
90 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
7 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce dáme telecí kýtu převázanou nití, přidáme bobkové listy, celý pepř, hřebíčky, cibuli, mrkev, celer a půl lžičky soli. Vše zalijeme dostatečným množstvím vody a přivedeme k varu. Z povrchu odebereme pěnu, zakryjeme hrnec pokličkou a vaříme maso hodinu. Poté necháme maso vystydnout a tekutinu procedíme.
- Rozmačkáme si tuňáka se 4 plátky ančoviček, lžící oleje a kapary, přidáme žloutky a vše rozmixujeme v mixéru nahladko. Vznikne nám omáčka. Do omáčky přidáme citronovou šťávu a zašleháváme postupně olej. Osolíme a opepříme.
- Telecí maso pokrájíme na plátky a narovnáme na mísu, aby se překrývaly. Přelijeme je omáčkou, mísu přikryjeme a necháme přes noc v lednici.
- Podáváme vychlazené.