Vitello tonnato

Ingredience


Ančovička - filety 50 g
Bobkový list 2 ks
Celer - nať 2 ks
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Hřebíček 3 ks
Kapary 2 kávová lžička
Mrkev kořen 2 ks
Olej olivový 1.5 dl
Pepř černý celý 10 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Telecí kýta 750 g
Tuňák ve vlastní šťávě 90 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 7 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme telecí kýtu převázanou nití, přidáme bobkové listy, celý pepř, hřebíčky, cibuli, mrkev, celer a půl lžičky soli. Vše zalijeme dostatečným množstvím vody a přivedeme k varu. Z povrchu odebereme pěnu, zakryjeme hrnec pokličkou a vaříme maso hodinu. Poté necháme maso vystydnout a tekutinu procedíme.
  2. Rozmačkáme si tuňáka se 4 plátky ančoviček, lžící oleje a kapary, přidáme žloutky a vše rozmixujeme v mixéru nahladko. Vznikne nám omáčka. Do omáčky přidáme citronovou šťávu a zašleháváme postupně olej. Osolíme a opepříme.
  3. Telecí maso pokrájíme na plátky a narovnáme na mísu, aby se překrývaly. Přelijeme je omáčkou, mísu přikryjeme a necháme přes noc v lednici.
  4. Podáváme vychlazené.