Švestková omáčka s uzeným masem
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Hřebíček |
2 ks |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Povidla švestková |
3 polévková lžíce |
Skořice celá |
0.5 polévková lžíce |
Slivovice |
1.5 cl |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.25 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Švestky |
1.5 šálek |
Uzené maso vařené |
500 g |
Voda pitná |
7 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme sušené vypeckované švestky, dáme je do rendlíku s 6 dl vody, novým kořením, hřebíčkem, citronovou kůrou, kouskem celé skořice (2–3 cm) a cukrem. Pomalu vaříme asi 35 minut.
- Mezitím si v malém kastrůlku rozvaříme 3 lžíce švestkových povidel s 1 dl vody. Ve smetaně si rozmícháme maizenu a smícháme s rozvařenými povidly.
- Rozvařené švestky i s tekutinou rozmixujeme dohladka, ale předtím vyjmeme koření. Přivedeme k varu a pomalu za stálého míchání přidáme povidla se smetanou. Krátce, asi 5 minut, povaříme, dochutíme cukrem, máslem, solí a 1,5 cl slivovice.
- Plátky uzeného teplého masa rozdělíme na talíře, zalijeme švestkovou omáčkou a podáváme.