Švestková omáčka s uzeným masem

Ingredience


Citronová kůra 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Hřebíček 2 ks
Maizena - kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Povidla švestková 3 polévková lžíce
Skořice celá 0.5 polévková lžíce
Slivovice 1.5 cl
Smetana 33% (šlehačka) 1.25 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Švestky 1.5 šálek
Uzené maso vařené 500 g
Voda pitná 7 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme sušené vypeckované švestky, dáme je do rendlíku s 6 dl vody, novým kořením, hřebíčkem, citronovou kůrou, kouskem celé skořice (2–3 cm) a cukrem. Pomalu vaříme asi 35 minut.
  2. Mezitím si v malém kastrůlku rozvaříme 3 lžíce švestkových povidel s 1 dl vody. Ve smetaně si rozmícháme maizenu a smícháme s rozvařenými povidly.
  3. Rozvařené švestky i s tekutinou rozmixujeme dohladka, ale předtím vyjmeme koření. Přivedeme k varu a pomalu za stálého míchání přidáme povidla se smetanou. Krátce, asi 5 minut, povaříme, dochutíme cukrem, máslem, solí a 1,5 cl slivovice.
  4. Plátky uzeného teplého masa rozdělíme na talíře, zalijeme švestkovou omáčkou a podáváme.