Slepičí polévka s domácí zavářkou

Ingredience


Mouka pšeničná hrubá 120 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1000 ml
Celer bulvový 30 g
Cibule 40 g
Mrkev kořen 30 g
Paprika mletá sladká 10 g
Pažitka 20 g
Pepř černý mletý 3 g
Petržel kořen 30 g
Sádlo škvařené 50 g
Šafrán 1 špetka
Slepice 500 g
Sůl 15 g
Voda pitná 1400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky nasypeme mouku, přidáme vejce, špetku soli, lžíci vody a vypracujeme tužší těsto na zavářku. Necháme chvilku odpočinout.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme půlku omyté slepice, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a vaříme jednu hodinu. Mezitím si v pánvi rozškvaříme sádlo, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme, zaprášíme mletou paprikou, podlijeme trochou vývaru od slepice a dusíme 5 minut. Z hrnce vyndáme slepici, zbavíme ji kůže, maso obereme a nakrájíme na malé kousky, vrátíme ho do polévky, přidáme podušenou zeleninu, přidáme šafrán a povaříme pár minut.
  3. V rendlíku přivedeme k varu trochu vody, osolíme a na hrubém struhadle strouháme těsto na zavářku rovnou do vroucí vody. Promícháme a povaříme pět minut. Scedíme a necháme okapat.
  4. Do talířů vložíme porci zavářky a zalijeme horkou polévkou. Porce posypeme posekanou pažitkou.