Slepičí polévka s domácí zavářkou
Ingredience
Mouka pšeničná hrubá |
120 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1000 ml |
Celer bulvový |
30 g |
Cibule |
40 g |
Mrkev kořen |
30 g |
Paprika mletá sladká |
10 g |
Pažitka |
20 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel kořen |
30 g |
Sádlo škvařené |
50 g |
Šafrán |
1 špetka |
Slepice |
500 g |
Sůl |
15 g |
Voda pitná |
1400 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do misky nasypeme mouku, přidáme vejce, špetku soli, lžíci vody a vypracujeme tužší těsto na zavářku. Necháme chvilku odpočinout.
- Do hrnce nalijeme vodu, přidáme půlku omyté slepice, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a vaříme jednu hodinu. Mezitím si v pánvi rozškvaříme sádlo, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme, zaprášíme mletou paprikou, podlijeme trochou vývaru od slepice a dusíme 5 minut. Z hrnce vyndáme slepici, zbavíme ji kůže, maso obereme a nakrájíme na malé kousky, vrátíme ho do polévky, přidáme podušenou zeleninu, přidáme šafrán a povaříme pár minut.
- V rendlíku přivedeme k varu trochu vody, osolíme a na hrubém struhadle strouháme těsto na zavářku rovnou do vroucí vody. Promícháme a povaříme pět minut. Scedíme a necháme okapat.
- Do talířů vložíme porci zavářky a zalijeme horkou polévkou. Porce posypeme posekanou pažitkou.