Bramborová kaše - lepenice se smaženými tvarůžky

Ingredience


Klobása Chorizo 150 g
Olej slunečnicový 0.5 dl
Tvarůžky olomoucké věnečky 8 ks
Brambory 500 g
Cibule 2 ks
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Kmín celý 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mléko plnotučné 1 dl
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Zelí kysané 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Strouhanka 5 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno a v pánvi na másle (2 lžíce) ji osmažíme dorůžova. Přidáme k ní pokrájené kysané zelí, ochutíme cukrem, čerstvě pomletým pepřem a promícháme.
  2. Oloupané brambory omyjeme a pokrájíme na kostičky. Dáme je vařit s 1 litrem vody, přidáme sůl, kmín a vaříme 20 minut. Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku.
  3. Klobásu pokrájíme na kolečka o síle asi 7 mm. Připravíme si trojobal: hladkou mouku, rozšlehané vajíčko a strouhanku. Mezi 2 kolečka olomouckých syrečků dáme kolečko klobásy, sepneme párátkem a obalíme v trojobalu. Takto připravíme všech 8 řízků z olomouckých tvarůžků.
  4. V pánvi si rozpálíme olej a řízky z obou stran dozlatova osmažíme. Uvařené brambory scedíme, rozšťoucháme, přidáme 1 lžíci másla, horké mléko a vyšleháme bramborovou kaši. Pak do ní přimícháme cibuli se zelím - tak zvanou "lepenici".
  5. Lepenici rozdělíme na talíře, ozdobíme pažitkou, přidáme řízky z olomouckých syrečků a podáváme.