Bramborová kaše - lepenice se smaženými tvarůžky
Ingredience
Klobása Chorizo |
150 g |
Olej slunečnicový |
0.5 dl |
Tvarůžky olomoucké věnečky |
8 ks |
Brambory |
500 g |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
1 dl |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Zelí kysané |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Strouhanka |
5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno a v pánvi na másle (2 lžíce) ji osmažíme dorůžova. Přidáme k ní pokrájené kysané zelí, ochutíme cukrem, čerstvě pomletým pepřem a promícháme.
- Oloupané brambory omyjeme a pokrájíme na kostičky. Dáme je vařit s 1 litrem vody, přidáme sůl, kmín a vaříme 20 minut. Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku.
- Klobásu pokrájíme na kolečka o síle asi 7 mm. Připravíme si trojobal: hladkou mouku, rozšlehané vajíčko a strouhanku. Mezi 2 kolečka olomouckých syrečků dáme kolečko klobásy, sepneme párátkem a obalíme v trojobalu. Takto připravíme všech 8 řízků z olomouckých tvarůžků.
- V pánvi si rozpálíme olej a řízky z obou stran dozlatova osmažíme. Uvařené brambory scedíme, rozšťoucháme, přidáme 1 lžíci másla, horké mléko a vyšleháme bramborovou kaši. Pak do ní přimícháme cibuli se zelím - tak zvanou "lepenici".
- Lepenici rozdělíme na talíře, ozdobíme pažitkou, přidáme řízky z olomouckých syrečků a podáváme.