Rychtářský pečený bůček

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 400 g
Celer řapíkatý 240 g
Mrkev kořen 240 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 30 g
Vepřový bok 750 g
Máslo čerstvé 45 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 45 g
Pepř černý mletý 5 g
Sůl 5 g
Sýr Čedar 90 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vroucí vody dáme bůček rozdělený na dvě části. Přidáme sůl, pepř, bobkový list a vaříme asi 30 minut.
  2. Přidáme oloupané nakrájené brambory, kolečka mrkve, nakrájený celer a společně dovaříme doměkka. Potom vše scedíme, vývar uschováme a maso a zeleninu dáme zvlášť,
  3. Maso pokrájíme na kostky a promícháme je se zeleninou. Dáme do pekáče.
  4. Připravíme sýrovou omáčku: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a necháme ji 2 minuty osmahnout. Přiléváme mléko a 250 ml vývaru z masa. Stále mícháme a vaříme, až omáčka zhoustne. Přidáme tři čtvrtiny strouhaného sýra, dochutíme pepřem a solí.
  5. Hustou omáčkou přelijeme maso a zeleninu, navrch nasypeme zbytek sýra. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C, vrstva sýra by měla být do zlatohněda. Před podáváním ozdobíme petrželkou.