Rychtářský pečený bůček
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
400 g |
Celer řapíkatý |
240 g |
Mrkev kořen |
240 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
30 g |
Vepřový bok |
750 g |
Máslo čerstvé |
45 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
45 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Čedar |
90 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do vroucí vody dáme bůček rozdělený na dvě části. Přidáme sůl, pepř, bobkový list a vaříme asi 30 minut.
- Přidáme oloupané nakrájené brambory, kolečka mrkve, nakrájený celer a společně dovaříme doměkka. Potom vše scedíme, vývar uschováme a maso a zeleninu dáme zvlášť,
- Maso pokrájíme na kostky a promícháme je se zeleninou. Dáme do pekáče.
- Připravíme sýrovou omáčku: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a necháme ji 2 minuty osmahnout. Přiléváme mléko a 250 ml vývaru z masa. Stále mícháme a vaříme, až omáčka zhoustne. Přidáme tři čtvrtiny strouhaného sýra, dochutíme pepřem a solí.
- Hustou omáčkou přelijeme maso a zeleninu, navrch nasypeme zbytek sýra. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C, vrstva sýra by měla být do zlatohněda. Před podáváním ozdobíme petrželkou.