Ryba v šafránové omáčce

Ingredience


Citrony 0.5 ks
Koření pěti vůní 1 špetka
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Řeřicha 1 kávová lžička
Šafrán 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Solamyl - bramborový škrob 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Treska skvrnitá 750 g
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Tymián sušený 0.5 kávová lžička
Voda pitná 600 ml
Vývar rybí 2.5 dl
Žampiony čerstvé 125 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plátky ryby zbavíme kůže a nakrájíme na 4 stejně velké porce. Osolíme, opepříme, okořeníme směsí pěti čínských koření. Plátky dáme na talíř, položíme do bambusového pařáku a na každý kus položíme snítku tymiánu.
  2. Do woku postavíme nízkou kovovou trojnožku a nalijeme vodu až jejímu vrchnímu okraji. Vodu přivedeme k varu, postavíme na trojnožku bambusový pařák, zakryjeme víkem a na woku dáme pokličku. Vaříme na mírném plameni 20 minut, je-li třeba, přilijeme do woku trochu vody. Do horkého rybího vývaru vhodíme šafrán.
  3. Jakmile je ryba měkká, vyndáme ji a udržujeme teplou. Vyprázdníme a vytřeme wok. Rozehřejeme v něm olej a dvě minuty na něm smažíme pokrájené žampiony. Přilijeme šafránový vývar, citronovou šťávu a kůru, tymián a uvedeme do varu. Přidáme nasekanou řeřichu a povaříme 2 minuty.
  4. V misce smícháme solamyl se smetanou, přidáme trochu omáčky z woku, vše vylijeme nazpátek do woku a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Rybu podáváme přelité omáčkou.