Sýrový salát s chřestem a rukolou
Ingredience
Chřest bílý |
1 kg |
Cukr kostkový |
1 kostka |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Ocet vinný |
3 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
3 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Rajčata |
250 g |
Rukola |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
75 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Piniové oříšky orestujeme na suché pánvi, chřest očistíme, nakrájíme na šikmé kousky a uvaříme ve vodě, osolené polovinou kávové lžičky soli, a ochucené kostkou cukru a lžičkou másla do měkka. Ocet smícháme s 5 lžícemi chřestového vývaru, s olivovým olejem a ochutíme zbylou solí a pepřem a tuto zálivku smícháme s ještě teplým uvařeným chřestem. Chřest v zálivce necháme 40 minut odpočívat. Rajčata nakrájíme na malé kousky, rukolu očistíme a nakrájíme nadrobno. Parmazán nastrouháme. Na závěr do chřestu s octovou zálivkou přimícháme nakrájenou rukolu s kousky rajčat a strouhaným parmezánem. Pokrm servírujeme studený.