Řízek od našeho pekaře
Ingredience
Libeček |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
2 špetka |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1.5 polévková lžíce |
Rýže dušená |
200 g |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sardelová pasta |
1 kávová lžička |
Sůl |
3 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
50 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřový bok |
400 g |
Víno bílé |
0.5 dl |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Na masovém strojku pomeleme uzené vařené maso s žemlí, kterou jsme měli namočenou v mléce. Pomletou směs vložíme do mísy, přidáme sůl podle chuti, pepř, máslo, vejce, drobně pokrájenou petrželku (5 lístků odložíme na ozdobu), libeček, pálivou papriku, sardelovou pastu a dobře promícháme.
- Prorostlý bůček omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné přibližně 1,5 cm.
- Maso pořádně naklepeme (plátek bude po naklepání téměř jednou tak velký). Směs rozdělíme na 5 dílů. Každý díl dáme na 1/2 plátku bůčku, druhou polovinou směs překryjeme a konce sklepneme paličkou nebo uzavřeme párátky. Dlaní pak řízek stlačíme na rovnoměrnou výšku.
- Řízky osolíme (0,5 lžičky z každé strany) a zlehka obalíme v mouce. V zapékací míse rozpálíme sádlo, naskládáme do něj řízky a v předem vyhřáté troubě na 250°C zprudka zapečeme. Po 10 minutách snížíme teplotu na 200°C, podlijeme 1 - 2 dl vody, zakryjeme poklicí a za občasného polévání řízky pečeme asi 20 - 25 minut do měkka. Vyjmeme je z výpeku, dochutíme solí a přilijeme bílé víno, které necháme jen přejít varem.
- Řízky našeho pekaře podáváme s dušenou rýží, poléváme šťávou z masa a ozdobíme lístky petrželky kudrnky.