Řízek od našeho pekaře

Ingredience


Libeček 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 40 g
Mléko polotučné 1 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 2 špetka
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1.5 polévková lžíce
Rýže dušená 200 g
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sardelová pasta 1 kávová lžička
Sůl 3 kávová lžička
Uzené maso vařené 50 g
Vejce slepičí 1 ks
Vepřový bok 400 g
Víno bílé 0.5 dl
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na masovém strojku pomeleme uzené vařené maso s žemlí, kterou jsme měli namočenou v mléce. Pomletou směs vložíme do mísy, přidáme sůl podle chuti, pepř, máslo, vejce, drobně pokrájenou petrželku (5 lístků odložíme na ozdobu), libeček, pálivou papriku, sardelovou pastu a dobře promícháme.
  2. Prorostlý bůček omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné přibližně 1,5 cm.
  3. Maso pořádně naklepeme (plátek bude po naklepání téměř jednou tak velký). Směs rozdělíme na 5 dílů. Každý díl dáme na 1/2 plátku bůčku, druhou polovinou směs překryjeme a konce sklepneme paličkou nebo uzavřeme párátky. Dlaní pak řízek stlačíme na rovnoměrnou výšku.
  4. Řízky osolíme (0,5 lžičky z každé strany) a zlehka obalíme v mouce. V zapékací míse rozpálíme sádlo, naskládáme do něj řízky a v předem vyhřáté troubě na 250°C zprudka zapečeme. Po 10 minutách snížíme teplotu na 200°C, podlijeme 1 - 2 dl vody, zakryjeme poklicí a za občasného polévání řízky pečeme asi 20 - 25 minut do měkka. Vyjmeme je z výpeku, dochutíme solí a přilijeme bílé víno, které necháme jen přejít varem.
  5. Řízky našeho pekaře podáváme s dušenou rýží, poléváme šťávou z masa a ozdobíme lístky petrželky kudrnky.