Pečené brambory s parmazánem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Celer bulvový |
350 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
102 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Paprika mletá sladká |
3 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Rozmarýn čerstvý |
15 g |
Smetana 12% (konzumní) |
300 ml |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
5 g |
Sýr Parmezán |
35 g |
Sýr Ricotta |
250 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a drcený česnek a mírně smažíme a mícháme 3-5 minut, až změknou, ale nezbarví se.
- Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě klademe vrstvu brambor na plátky, tence nakrájeného celeru a cibule. Poslední vrstvou jsou brambory.
- Promícháme smetanu, mléko, sýr ricotta, rozmarýnu, papriku a sůl a pepř podle chuti. Nalijeme na zeleninu.
- Smícháme strouhanku se strouhaným parmezánem a pak směsí posypeme bramborovou vrstvu.
- Zapečeme 90 minut v troubě rozehřáté na 180 °C, až brambory a celer změknou a povrch zezlátne.
- Podáváme horké, posypané parmezánen a ozdobené snítkami rozmarýny.