Pečené brambory s parmazánem

Ingredience


Brambory 1 kg
Celer bulvový 350 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 102 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 150 ml
Paprika mletá sladká 3 g
Pepř černý mletý 3 g
Rozmarýn čerstvý 15 g
Smetana 12% (konzumní) 300 ml
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 5 g
Sýr Parmezán 35 g
Sýr Ricotta 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a drcený česnek a mírně smažíme a mícháme 3-5 minut, až změknou, ale nezbarví se.
  2. Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě klademe vrstvu brambor na plátky, tence nakrájeného celeru a cibule. Poslední vrstvou jsou brambory.
  3. Promícháme smetanu, mléko, sýr ricotta, rozmarýnu, papriku a sůl a pepř podle chuti. Nalijeme na zeleninu.
  4. Smícháme strouhanku se strouhaným parmezánem a pak směsí posypeme bramborovou vrstvu.
  5. Zapečeme 90 minut v troubě rozehřáté na 180 °C, až brambory a celer změknou a povrch zezlátne.
  6. Podáváme horké, posypané parmezánen a ozdobené snítkami rozmarýny.