Hranolky z polenty se zeleninou

Ingredience


Cuketa 400 g
Fenykl sladký - hlíza 200 g
Máslo čerstvé 30 g
Paprika červená 100 g
Polenta 175 g
Rajčata 200 g
Voda pitná 750 ml
Česnek 2 stroužek
Ocet vinný 2 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 20 g
Sůl 5 g
Cibule 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Polentu zalijeme 150 ml studené vody a necháme 5 minut stát. Potom přilijeme 600 ml horké osolené vody, promícháme a vaříme 10-15 minut do zhoustnutí.
  2. Zapékací mísu vypláchneme vodou. Do polenty zamícháme trochu másla a rozestřeme ji do mísy v 1 cm silné vrstvě. Necháme vychladnout.
  3. Marináda: smícháme olej, ocet, drcený česnek, sekanou petrželku a sůl a pepř podle chuti. Přidáme plátky cukety, rozčtvrcený fenykl, kolečka rajčat a cibule. Přikryjeme a necháme v chladničce
  4. 30 minut marinovat.
  5. Vyjmeme z marinády zeleninu, scedíme ji a pečeme nad dřevěným uhlím 2-3 minuty po každé straně. Polentu nakrájíme na hranolky a opékáme na roštu, 1-2 minuty po každé straně dozlatova. Občas ji potřeme zbylým máslem. Podáváme horké.