Podlesníky z vařených brambor

Ingredience


Brambory 1 kg
Kmín celý 2 kávová lžička
Mouka polohrubá 300 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Podmáslí kysané 1% 2.5 dl
Sádlo vepřové škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1.5 l
Zelí hlávkové bílé 12 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory omyjeme a uvaříme v 1,5 litru vody doměkka. Uvařené scedíme a vychladlé oloupeme a nastrouháme. V míse je smícháme s polohrubou moukou (200-300 g), vejcem, solí (zarovnanou lžíci), pepřem a podmáslím. Vše dobře promícháme. Těsto by mělo být polotuhé, spíš řidší.
  2. Zelné listy (z čerstvého hlávkového zelí) dáme na plech vyložený pečicím papírem. Na každý list nabereme lžicí těsto, dáme na zelné listy a tence těsto rozetřeme. Posypeme kmínem a dáme do předehřáté trouby upéct.
  3. Pečeme při 200 °C přibližně 10 minut dozlatova. Když z upečených podlesníků odstraníme zelný list, zůstane na nich vyznačena struktura listu a placka získá od zelí mírně nasládlou chuť i vůni.
  4. Upečené podlesníky potřeme rozpuštěným sádlem, dosolíme podle chuti a podáváme na míse i se zelným listem.