Podlesníky z vařených brambor
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Mouka polohrubá |
300 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Podmáslí kysané 1% |
2.5 dl |
Sádlo vepřové škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
Zelí hlávkové bílé |
12 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Brambory omyjeme a uvaříme v 1,5 litru vody doměkka. Uvařené scedíme a vychladlé oloupeme a nastrouháme. V míse je smícháme s polohrubou moukou (200-300 g), vejcem, solí (zarovnanou lžíci), pepřem a podmáslím. Vše dobře promícháme. Těsto by mělo být polotuhé, spíš řidší.
- Zelné listy (z čerstvého hlávkového zelí) dáme na plech vyložený pečicím papírem. Na každý list nabereme lžicí těsto, dáme na zelné listy a tence těsto rozetřeme. Posypeme kmínem a dáme do předehřáté trouby upéct.
- Pečeme při 200 °C přibližně 10 minut dozlatova. Když z upečených podlesníků odstraníme zelný list, zůstane na nich vyznačena struktura listu a placka získá od zelí mírně nasládlou chuť i vůni.
- Upečené podlesníky potřeme rozpuštěným sádlem, dosolíme podle chuti a podáváme na míse i se zelným listem.