Pecoky - fazole s cibulí a rybičkami

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 1 kg
Fazole černé 250 g
Máta 0.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 dl
Paprika mletá sladká 1 polévková lžíce
Paprika zelená 1 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1.5 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata 1 ks
Rohlíky celozrnné 4 ks
Saturejka 0.5 polévková lžíce
Šproty uzené 100 g
Vegeta 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Velké barevné fazole "pecoky" namočíme do 1/2 litru vody den předem.
  2. Druhý den vodu slijeme, dáme je do hrnce s 3/4 litrem čisté vody a vaříme je doměkka přibližně 60-75 minut. Délku vaření sledujeme a dáme pozor na to, aby fazole byly uvařené, měkké, ale nesmí být rozvařené a popraskané. Uvařené fazole scedíme, ale necháme je asi v 1 dl vývaru.
  3. Čerstvé bylinky: petrželovou nať, mátu peprnou a saturejku omyjeme a drobně pokrájíme. Očištěné cibule s česnekem pokrájíme nadrobno. Omytou papriku rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Omyté rajče pokrájíme na kolečka.
  4. V hluboké pánvi na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní červenou papriku a krátce, asi jen 30 sekund, ji osmažíme, jen co pustí barvu. Pánev odstavíme z plotny, k paprice přimícháme fazole, Vegetu, pepř, rajský protlak a směs dáme do zapékací menší mísy. Na zarovnané fazole dáme kousky sardinek (konzerva), vše zalijeme olejem, na kterém jsme smažili cibuli, směs poprášíme moukou, posypeme bylinkami, povrch zakryjeme proužky papriky s kolečky rajčete a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
  5. Pečeme při 200°C přibližně 30 minut.
  6. Horké fazole rozdělíme na porce a podáváme s tmavým pečivem.