Pecoky - fazole s cibulí a rybičkami
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 kg |
Fazole černé |
250 g |
Máta |
0.5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 dl |
Paprika mletá sladká |
1 polévková lžíce |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1.5 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
1 ks |
Rohlíky celozrnné |
4 ks |
Saturejka |
0.5 polévková lžíce |
Šproty uzené |
100 g |
Vegeta |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.25 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Velké barevné fazole "pecoky" namočíme do 1/2 litru vody den předem.
- Druhý den vodu slijeme, dáme je do hrnce s 3/4 litrem čisté vody a vaříme je doměkka přibližně 60-75 minut. Délku vaření sledujeme a dáme pozor na to, aby fazole byly uvařené, měkké, ale nesmí být rozvařené a popraskané. Uvařené fazole scedíme, ale necháme je asi v 1 dl vývaru.
- Čerstvé bylinky: petrželovou nať, mátu peprnou a saturejku omyjeme a drobně pokrájíme. Očištěné cibule s česnekem pokrájíme nadrobno. Omytou papriku rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Omyté rajče pokrájíme na kolečka.
- V hluboké pánvi na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní červenou papriku a krátce, asi jen 30 sekund, ji osmažíme, jen co pustí barvu. Pánev odstavíme z plotny, k paprice přimícháme fazole, Vegetu, pepř, rajský protlak a směs dáme do zapékací menší mísy. Na zarovnané fazole dáme kousky sardinek (konzerva), vše zalijeme olejem, na kterém jsme smažili cibuli, směs poprášíme moukou, posypeme bylinkami, povrch zakryjeme proužky papriky s kolečky rajčete a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
- Pečeme při 200°C přibližně 30 minut.
- Horké fazole rozdělíme na porce a podáváme s tmavým pečivem.