Citronové oválky s polevou
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
150 g |
Mouka pšeničná hrubá |
120 g |
Vaječný bílek slepičí |
5 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Citronová kůra |
1 špetka |
Citronová šťáva |
0.5 kávová lžička |
Cukr moučkový |
150 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko plnotučné |
0.125 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
300 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Smícháme cukr se žloutky a cca 15 minut třeme. Poté přidáme strouhanou citronovou kůru a vymačkanou šťávu a znovu třeme. Vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
- Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a v rozpálené troubě upečeme dozlatova. Necháme vychladnout a formičkou z těsta vykrájíme oválky. Vždy dva spojíme máslovým krémem, každý přelijeme citronovou polevou, necháme oschnout a vložíme do papírových košíčků.
- Na krém v rendlíku umícháme mléko se žloutky, moukou, 50g cukru a citronovou kůrou. Vložíme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Mezitím rozmícháme máslo se zbytkem cukru, přidáme vařený krém a několik kapek citronové šťávy.
- Na polevu umícháme dohladka cukr s vroucí vodou a citronovou šťávou dle potřeby.