Citronové oválky s polevou

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr moučkový 150 g
Mouka pšeničná hrubá 120 g
Vaječný bílek slepičí 5 ks
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Citronová kůra 1 špetka
Citronová šťáva 0.5 kávová lžička
Cukr moučkový 150 g
Máslo čerstvé 120 g
Mléko plnotučné 0.125 l
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 300 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smícháme cukr se žloutky a cca 15 minut třeme. Poté přidáme strouhanou citronovou kůru a vymačkanou šťávu a znovu třeme. Vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
  2. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a v rozpálené troubě upečeme dozlatova. Necháme vychladnout a formičkou z těsta vykrájíme oválky. Vždy dva spojíme máslovým krémem, každý přelijeme citronovou polevou, necháme oschnout a vložíme do papírových košíčků.
  3. Na krém v rendlíku umícháme mléko se žloutky, moukou, 50g cukru a citronovou kůrou. Vložíme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Mezitím rozmícháme máslo se zbytkem cukru, přidáme vařený krém a několik kapek citronové šťávy.
  4. Na polevu umícháme dohladka cukr s vroucí vodou a citronovou šťávou dle potřeby.