Ryba v ostré sečuánské omáčce

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibulka jarní 3 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Fazolová omáčka s chilli 2 polévková lžíce
Kapr obecný 1 kg
Kukuřičná pasta 1 polévková lžíce
Ocet rýžový 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 5 polévková lžíce
Olej sezamový 0.5 kávová lžička
Omáčka sojová světlá 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Víno rýžové čínské 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.25 dl
Zázvor mletý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme kapra a necháme okapat. Uděláme šikmo po obou stranách několik hlubokých zářezů, potřeme kapra po obou stranách sójovou omáčkou a rýžovým vínem. Dáme na mísu, přikryjeme a necháme marinovat v lednici 15 minut.
  2. Rozehřejeme olej ve woku a poté osmahneme kapra po obou stranách do zlatohněda.
  3. Z woku odlijeme olej až na 1 lžíci, kapra přesuneme na jednu stranu woku a přidáme rozetřený česnek, pokrájené jarní cibulky - bílou část, fazolovou omáčku s chilli, zázvor, cukr, rajčatový protlak, vodu a vinný ocet. Směs přivedeme k varu a necháme kapra v omáčce obalit. Povaříme 5 minut a rybu jednou obrátíme. Přidáme zelenou část jarních cibulek a vmícháme kukuřičnou pastu, aby omáčka zhoustla.
  4. Hotový pokrm zastříkneme sezamovým olejem a okamžitě podáváme.