Ryba v ostré sečuánské omáčce
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibulka jarní |
3 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Fazolová omáčka s chilli |
2 polévková lžíce |
Kapr obecný |
1 kg |
Kukuřičná pasta |
1 polévková lžíce |
Ocet rýžový |
1 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
5 polévková lžíce |
Olej sezamový |
0.5 kávová lžička |
Omáčka sojová světlá |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Víno rýžové čínské |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.25 dl |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme kapra a necháme okapat. Uděláme šikmo po obou stranách několik hlubokých zářezů, potřeme kapra po obou stranách sójovou omáčkou a rýžovým vínem. Dáme na mísu, přikryjeme a necháme marinovat v lednici 15 minut.
- Rozehřejeme olej ve woku a poté osmahneme kapra po obou stranách do zlatohněda.
- Z woku odlijeme olej až na 1 lžíci, kapra přesuneme na jednu stranu woku a přidáme rozetřený česnek, pokrájené jarní cibulky - bílou část, fazolovou omáčku s chilli, zázvor, cukr, rajčatový protlak, vodu a vinný ocet. Směs přivedeme k varu a necháme kapra v omáčce obalit. Povaříme 5 minut a rybu jednou obrátíme. Přidáme zelenou část jarních cibulek a vmícháme kukuřičnou pastu, aby omáčka zhoustla.
- Hotový pokrm zastříkneme sezamovým olejem a okamžitě podáváme.