Český švestkový koláč

Ingredience


Cukr krupice 270 g
Cukr vanilka 10 g
Kypřicí prášek do pečiva 50 g
Máslo čerstvé 285 g
Mléko polotučné 150 ml
Mouka polohrubá 400 g
Mouka pšeničná hrubá 5 g
Skořice mletá 5 g
Švestky 500 g
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Utřeme vejce s cukrem do pěny, přidáme máslo (250 g) a mléko a zašleháme. Smícháme mouku s práškem do pečiva a dáme do ušlehané směsi. Těsto nalijeme na plech, uhladíme špachtlí a poklademe kompotovanými švestkami. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 50 minut, až koláč zezlátne a zpevní. Upečený koláč, ještě teplý, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.