Český švestkový koláč
Ingredience
Cukr krupice |
270 g |
Cukr vanilka |
10 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
50 g |
Máslo čerstvé |
285 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Mouka polohrubá |
400 g |
Mouka pšeničná hrubá |
5 g |
Skořice mletá |
5 g |
Švestky |
500 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Utřeme vejce s cukrem do pěny, přidáme máslo (250 g) a mléko a zašleháme. Smícháme mouku s práškem do pečiva a dáme do ušlehané směsi. Těsto nalijeme na plech, uhladíme špachtlí a poklademe kompotovanými švestkami. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 50 minut, až koláč zezlátne a zpevní. Upečený koláč, ještě teplý, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.