Conchiglie s hřebenatkami

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 40 g
Citrony 1 ks
Hřebenatka 600 g
Máslo čerstvé 15 g
Pepř černý celý 6 ks
Petržel - nať 15 g
Rajčatová šťáva 40 ml
Těstoviny Conchiglie 500 g
Voda pitná 75 ml
Máslo čerstvé 45 g
Mouka pšeničná hladká 30 g
Pepř černý mletý 3 g
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 5 g
Žampiony čerstvé 125 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme hřebenatky, vodu, polovinu citronové šťávy, cibuli, pepř, bobkový list a přivedeme k varu.
  2. Zakryté zvolna vaříme, až jsou hřebenatky neprůhledné. Vyjmeme je, procedíme šťávu a uschováme ji.
  3. Omáčka: rozpustíme máslo, přidáme nakrájené houby a mírně podusíme 2 minuty, občas zamícháme. Přidáme mouku a mícháme ještě 1 minutu. Nalijeme vodu z hřebenatek. Vaříme a mícháme ještě několik minut, až omáčka zhoustne. Vlijeme smetanu a rajčatový protlak a přivedeme k varu. Mícháme do zhoustnutí.
  4. Ve velkém hrnci osolené vody těstoviny uvaříme podle návodu.
  5. Těstoviny scedíme, potom je promícháme s máslem a zbývající citronovou šťávou. Do omáčky přidáme hřebenatky a prohřejeme je.
  6. Rozdělíme na talíře. Na těstoviny nalijeme omáčku, ozdobíme petrželkou, citronovými řezy a servírujeme.