Zapékané brambory s mletým masem a cuketou

Ingredience


Brambory 500 g
Česnek 3 stroužek
Chilli koření mleté 0.5 kávová lžička
Cibule 2 ks
Cuketa 500 g
Hovězí maso mleté 250 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Majoránka 1 kávová lžička
Olej slunečnicový 1 dl
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Protlak rajčatový 1.5 polévková lžíce
Rajčata 3 ks
Salám Gothajský 250 g
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Sůl 4.5 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 30% 150 g
Vejce slepičí 3 ks
Vepřové maso mleté 250 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme doměkka ve slupce. Vaříme je přibližně 20 minut. Uvařené brambory scedíme, vychlazené oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  2. Omyjeme cuketu, pokrájíme na kolečka, dáme na mísu, lehce osolíme z každé strany (asi 1 lžička) a necháme vypotit.
  3. Očištěné cibule a česnek pokrájíme nadrobno. Měkký točený salám sloupneme a pokrájíme na kolečka. V misce vyšleháme vajíčka se smetanou, bílým pepřem a solí (1/2 lžičky). Tvrdý sýr nastrouháme. Zralá rajčata omyjeme a pokrájíme na kolečka.
  4. V pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli a zpěníme ji dorůžova. Na cibuli přidáme mleté maso, 1-1.5 lžičku soli (podle chuti), majoránku, červenou papriku, pepř a chilli. Směs za stálého míchání opékáme dozlatova, přimícháme rajčatový protlak, 0.5 dl vody a pod pokličkou dusíme 5-8 minut.
  5. Zapékací mísu vytřeme olejem (2 lžíce). Na dno dáme vrstvu brambor, které osolíme (1 lžička) a posypeme kmínem. Na brambory rozložíme vrstvu mletého masa, na ni dáme vrstvu salámu, pak vrstvu cukety (přebytečnou vodu z cuket jsme slili). Vše zalijeme rozšlehanými vejci, zasypeme sýrem a dáme do předehřáté trouby péct. Pekáč zakryjeme a pokrm pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
  6. Rozdělíme na talíře a ihned podáváme.