Zapékané brambory s mletým masem a cuketou
Ingredience
Brambory |
500 g |
Česnek |
3 stroužek |
Chilli koření mleté |
0.5 kávová lžička |
Cibule |
2 ks |
Cuketa |
500 g |
Hovězí maso mleté |
250 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
1.5 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Salám Gothajský |
250 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
4.5 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 30% |
150 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Vepřové maso mleté |
250 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme doměkka ve slupce. Vaříme je přibližně 20 minut. Uvařené brambory scedíme, vychlazené oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Omyjeme cuketu, pokrájíme na kolečka, dáme na mísu, lehce osolíme z každé strany (asi 1 lžička) a necháme vypotit.
- Očištěné cibule a česnek pokrájíme nadrobno. Měkký točený salám sloupneme a pokrájíme na kolečka. V misce vyšleháme vajíčka se smetanou, bílým pepřem a solí (1/2 lžičky). Tvrdý sýr nastrouháme. Zralá rajčata omyjeme a pokrájíme na kolečka.
- V pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli a zpěníme ji dorůžova. Na cibuli přidáme mleté maso, 1-1.5 lžičku soli (podle chuti), majoránku, červenou papriku, pepř a chilli. Směs za stálého míchání opékáme dozlatova, přimícháme rajčatový protlak, 0.5 dl vody a pod pokličkou dusíme 5-8 minut.
- Zapékací mísu vytřeme olejem (2 lžíce). Na dno dáme vrstvu brambor, které osolíme (1 lžička) a posypeme kmínem. Na brambory rozložíme vrstvu mletého masa, na ni dáme vrstvu salámu, pak vrstvu cukety (přebytečnou vodu z cuket jsme slili). Vše zalijeme rozšlehanými vejci, zasypeme sýrem a dáme do předehřáté trouby péct. Pekáč zakryjeme a pokrm pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
- Rozdělíme na talíře a ihned podáváme.