Placky s povidly
Ingredience
Cukr krystal |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
100 g |
Droždí |
60 g |
Mléko polotučné |
2 dl |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Povidla švestková |
200 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na placky "bélešky" připravíme kynuté těsto. Do mísy dáme hladkou mouku, uděláme do ni důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme 1 lžičku krystalového cukru a 2 dl vlažného mléka. Kvasnice necháme vzejít, pak k mouce přidáme vejce, sůl, cukr a těsto dobře propracujeme. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme je na malé kousky (velikost pěsti). Z každého kousku vytvarujeme bochánek, který vyválíme na tenkou placku.
- Rozehřejeme větší teflonovou nebo keramickou pánev a placky bez tuku opékáme do zlatohněda z obou stran. Pánev nesmí být úplně rozpálená, aby se placky nepřipalovaly. Upečené placky mají hnědé a zlaté puchýře. Placku pečeme přibližně 2 minuty z každé strany.
- Podáváme je horké, potřené švestkovými povidly.