Uzená treska zapečená
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
6 dl |
Mouka pšeničná hladká |
25 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Těstoviny Fusilli |
450 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
Treska uzená |
450 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- 1/2 lžíce másla vymažeme zapékací mísu. Dáme do ni uzenou pokrájenou tresku, zalijeme mlékem a v předehřáté troubě zapékáme 15 minut. Odlijeme zbylou tekutinu do jiné nádoby.
- Ve 200 ml vody si uvaříme vejce natvrdo, poté je zchladíme, oloupeme a rozmačkáme na kaši.
- V pánvi rozpustíme zbylé máslo, vmícháme do něj mouku a přiléváme za neustálého míchání tekutinu ze zapékací mísy, kterou jsme odlili. Přidáme muškátový oříšek, sůl a pepř. Vmícháme smetanu, rozkvedlaná vejce, nasekanou petrželovou nať a povaříme 2 minuty.
- Hrnec s 800 ml osolené vody přivedeme k varu, přidáme fusilli a citronovou šťávu a vaříme 10 minut. Poté těstoviny scedíme a přesypeme je na tresčí plátky. Navrch dáme omáčku s vejci a ještě 10 minut zapečeme v troubě.
- Ihned podáváme.