Uzená treska zapečená

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 6 dl
Mouka pšeničná hladká 25 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Těstoviny Fusilli 450 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
Treska uzená 450 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 1/2 lžíce másla vymažeme zapékací mísu. Dáme do ni uzenou pokrájenou tresku, zalijeme mlékem a v předehřáté troubě zapékáme 15 minut. Odlijeme zbylou tekutinu do jiné nádoby.
  2. Ve 200 ml vody si uvaříme vejce natvrdo, poté je zchladíme, oloupeme a rozmačkáme na kaši.
  3. V pánvi rozpustíme zbylé máslo, vmícháme do něj mouku a přiléváme za neustálého míchání tekutinu ze zapékací mísy, kterou jsme odlili. Přidáme muškátový oříšek, sůl a pepř. Vmícháme smetanu, rozkvedlaná vejce, nasekanou petrželovou nať a povaříme 2 minuty.
  4. Hrnec s 800 ml osolené vody přivedeme k varu, přidáme fusilli a citronovou šťávu a vaříme 10 minut. Poté těstoviny scedíme a přesypeme je na tresčí plátky. Navrch dáme omáčku s vejci a ještě 10 minut zapečeme v troubě.
  5. Ihned podáváme.