Škubánky s podmáslím
Ingredience
Brambory |
1.2 kg |
Krupice dětská |
100 g |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Podmáslí kysané 1% |
3 l |
Smetana zakysaná 14% |
5 dl |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Strouhanka |
100 g |
Sůl |
3 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 6 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme. V míse je smícháme se solí, hrubou moukou, krupicí, jedlou sodou a strouhankou.
- Vše dobře promícháme. Těsto dáme na polohrubou moukou pomoučený vál a těsto dobře uhněteme. Rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého vyválíme tenký váleček (asi o průměru 1.5 cm) a nakrájíme noky dlouhé přibližně 4 cm.
- V hrnci přivedeme k varu vodu, do které jsme dali 2 lžičky soli. Škubánky postupně naházíme do vroucí vody a pomalu je za občasného promíchání vaříme přibližně 4-6 minut. Pak je sítem vyjmeme, rozložíme na mísu a necháme je zchladit.
- V hrnci si rozšleháme podmáslí se zakysanou smetanou, vložíme do něj škubánky, promícháme a podáváme studené.