Pečené bramborové taštičky
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
50 g |
Droždí |
50 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
0.5 l |
Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
150 g |
Povidla švestková |
200 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1.2 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- 100 ml mléko zahřejeme na nízkou teplotu, dáme do něho droždí a necháme vykynout na kvásek.
- V hrnci uvaříme ve vodě brambory, poté je scedíme a necháme vychladnout. Vychladlé je nastrouháme na jemném struhadle. Vlijeme do nich kvásek, rozklepneme celé vejce, přisypeme mouku, vlijeme zbylé mléko, olej, přisypeme cukr a rukama vypracujeme tuhé, těsto. Které se nelepí na ruce a necháme ho na dvě hodiny vykynout.
- Na hrubou moukou vysypaný vál dáme vykynuté těsto, rozválíme ho a vykrajujeme z něj obdélníky, na každý položíme lžičku povidel, přeložíme a konce pomoci prstu spojíme a skládáme je na máslem vymaštěný plech, potřeme je rozšlehaným vejcem, dáme do trouby a pečeme dočervena asi 30 minut.
- Před podáváním na pánvi roztopíme máslo a taštičky jimi polijeme. Podáváme posypané nasekanými ořechy a moučkovým cukrem.