Pečené bramborové taštičky

Ingredience


Brambory 1 kg
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 50 g
Droždí 50 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 0.5 l
Mouka pšeničná hladká 3 polévková lžíce
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Ořechy vlašské 150 g
Povidla švestková 200 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1.2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 100 ml mléko zahřejeme na nízkou teplotu, dáme do něho droždí a necháme vykynout na kvásek.
  2. V hrnci uvaříme ve vodě brambory, poté je scedíme a necháme vychladnout. Vychladlé je nastrouháme na jemném struhadle. Vlijeme do nich kvásek, rozklepneme celé vejce, přisypeme mouku, vlijeme zbylé mléko, olej, přisypeme cukr a rukama vypracujeme tuhé, těsto. Které se nelepí na ruce a necháme ho na dvě hodiny vykynout.
  3. Na hrubou moukou vysypaný vál dáme vykynuté těsto, rozválíme ho a vykrajujeme z něj obdélníky, na každý položíme lžičku povidel, přeložíme a konce pomoci prstu spojíme a skládáme je na máslem vymaštěný plech, potřeme je rozšlehaným vejcem, dáme do trouby a pečeme dočervena asi 30 minut.
  4. Před podáváním na pánvi roztopíme máslo a taštičky jimi polijeme. Podáváme posypané nasekanými ořechy a moučkovým cukrem.