Zeleninová polévka s krupicí
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Chléb celozrnný žitný |
200 g |
Kapusta hlávková |
100 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
150 ml |
Mrkev kořen |
100 g |
Muškátový květ |
3 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel kořen |
70 g |
Polévkové koření |
5 ml |
Pšeničná krupice |
70 g |
Sůl |
10 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1000 ml |
Zázvor celý |
10 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mrkev, celer a petržel očistíme a spolu s omytou kapustou nakrájíme na nudličky, zázvor nastrouháme najemno a chléb pokrájíme na kostičky.
- V hrnci necháme rozpustit 50 g másla, přisypeme zeleninu a orestujeme ji. Ochutíme muškátovým květem, zázvorem, trochu promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a opepříme.
- V pánvi rozehřejeme 30 gramů másla, přisypeme krupici a orestujeme ji dozlatova. Poté ji opatrně přidáme do polévky. Přilijeme mléko, v hrnku rozkvedláme vejce a pomalu ho také přilijeme do polévky a ihned rozmícháme. Povaříme a nakonec dochutíme polévkovým kořením.
- Zbylé máslo rozehřejeme a osmahneme na něm kostičky chleba.
- Horkou polévku rozdělíme do talířů a posypeme osmaženým chlebem.