Zeleninová polévka s krupicí

Ingredience


Celer bulvový 100 g
Chléb celozrnný žitný 200 g
Kapusta hlávková 100 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko plnotučné 150 ml
Mrkev kořen 100 g
Muškátový květ 3 g
Pepř černý mletý 3 g
Petržel kořen 70 g
Polévkové koření 5 ml
Pšeničná krupice 70 g
Sůl 10 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1000 ml
Zázvor celý 10 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev, celer a petržel očistíme a spolu s omytou kapustou nakrájíme na nudličky, zázvor nastrouháme najemno a chléb pokrájíme na kostičky.
  2. V hrnci necháme rozpustit 50 g másla, přisypeme zeleninu a orestujeme ji. Ochutíme muškátovým květem, zázvorem, trochu promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a opepříme.
  3. V pánvi rozehřejeme 30 gramů másla, přisypeme krupici a orestujeme ji dozlatova. Poté ji opatrně přidáme do polévky. Přilijeme mléko, v hrnku rozkvedláme vejce a pomalu ho také přilijeme do polévky a ihned rozmícháme. Povaříme a nakonec dochutíme polévkovým kořením.
  4. Zbylé máslo rozehřejeme a osmahneme na něm kostičky chleba.
  5. Horkou polévku rozdělíme do talířů a posypeme osmaženým chlebem.