Sladké moučné placky - béleše
Ingredience
Cukr krupice |
130 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Droždí |
40 g |
Mák mletý |
5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Mouka polohrubá |
600 g |
Mouka pšeničná hrubá |
3 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Povidla švestková |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme 10 g krupicového cukru a 1 dl vlahého mléka. Necháme vzejít kvásek, do něho přidáme vejce, žloutek, zbylý krupicový cukr, sůl, rozehřáté vlažné máslo, 1 dl smetany a 1 dl mléka. Promícháme a těsto dobře vypracujeme. Zakryté těsto necháme v teple vykynout (asi 30-40 minut).
- Vykynuté těsto dáme na hrubou moukou pomoučený vál, rozdělíme ho na 12 dílů a z každého rukama vypracujeme malý bochánek. Každý pak rozválíme na tenkou placku.
- Placky dáme na plech, který jsme potřeli olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C - 200°C přibližně 10 - 12 minut dozlatova.
- Upečené placky potřeme švestkovými povidly a posypeme je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Podáváme je teplé.