Sladké moučné placky - béleše

Ingredience


Cukr krupice 130 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Droždí 40 g
Mák mletý 5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mléko plnotučné 2 dl
Mouka polohrubá 600 g
Mouka pšeničná hrubá 3 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Povidla švestková 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme 10 g krupicového cukru a 1 dl vlahého mléka. Necháme vzejít kvásek, do něho přidáme vejce, žloutek, zbylý krupicový cukr, sůl, rozehřáté vlažné máslo, 1 dl smetany a 1 dl mléka. Promícháme a těsto dobře vypracujeme. Zakryté těsto necháme v teple vykynout (asi 30-40 minut).
  2. Vykynuté těsto dáme na hrubou moukou pomoučený vál, rozdělíme ho na 12 dílů a z každého rukama vypracujeme malý bochánek. Každý pak rozválíme na tenkou placku.
  3. Placky dáme na plech, který jsme potřeli olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C - 200°C přibližně 10 - 12 minut dozlatova.
  4. Upečené placky potřeme švestkovými povidly a posypeme je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Podáváme je teplé.