Domácí tlačenka - bachořica

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Cibule 2 ks
Játra vepřová 250 g
Nové koření celé 5 ks
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Vepřová kůže 500 g
Vepřová plec 2 kg
Vepřové nožičky 2 ks
Vepřový jazyk 1 ks
Vepřový lalok 2 kg
Voda pitná 17 l
Česnek 30 g
Majoránka 0.5 kávová lžička
Masový vývar 500 ml
Nové koření mleté 3 g
Pepř černý mletý 10 g
Sůl 80 g
Vepřové srdce 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme vepřové maso z plecka, dobře očistíme a omyjeme nožičky, tučné maso z hlavy (lalok), kůže, srdce, jazyk a játra.
  2. Do velkého hrnce dáme všechno maso, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, celé 2 cibule, zalijeme vodou (asi 5-6 litrů) a pomalu vodu přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu a vaříme přibližně 50 minut. Vyjmeme maso, aby nebylo úplně měkké. Pokud jsou uvařená játra, vyjmeme je též. Ostatní vaříme ještě dalších 40-60 minut.
  3. Libové a tučné maso pokrájíme na kostky o velikosti sousta. Játra a srdce na malé kostičky, jazyk sloupneme a pokrájíme na kostky. Obrané maso z nožiček a kůže pomeleme na masovém strojku a vše dáme do velké mísy.
  4. Scezený vývar (500 ml) z masa ochutíme solí, pepřem, majoránkou, mletým novým kořením, rozetřeným česnekem a maso zalijeme, dobře promícháme. Směsí naplníme umělá střeva na tlačenku (dají se v řeznictví koupit). Dobře uzavřeme a dáme vařit do většího hrnce s 5-6 litry vody. Tlačenka musí být ponořená.
  5. Vaříme přibližně 2-2.5 hodiny při 90°C.
  6. Uvařenou tlačenku položíme do studené vody (4-5 litrů), pak ji vyjmeme, osušíme, dáme na vál, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout.