Domácí tlačenka - bachořica
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Játra vepřová |
250 g |
Nové koření celé |
5 ks |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Vepřová kůže |
500 g |
Vepřová plec |
2 kg |
Vepřové nožičky |
2 ks |
Vepřový jazyk |
1 ks |
Vepřový lalok |
2 kg |
Voda pitná |
17 l |
Česnek |
30 g |
Majoránka |
0.5 kávová lžička |
Masový vývar |
500 ml |
Nové koření mleté |
3 g |
Pepř černý mletý |
10 g |
Sůl |
80 g |
Vepřové srdce |
250 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 270 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Omyjeme vepřové maso z plecka, dobře očistíme a omyjeme nožičky, tučné maso z hlavy (lalok), kůže, srdce, jazyk a játra.
- Do velkého hrnce dáme všechno maso, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, celé 2 cibule, zalijeme vodou (asi 5-6 litrů) a pomalu vodu přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu a vaříme přibližně 50 minut. Vyjmeme maso, aby nebylo úplně měkké. Pokud jsou uvařená játra, vyjmeme je též. Ostatní vaříme ještě dalších 40-60 minut.
- Libové a tučné maso pokrájíme na kostky o velikosti sousta. Játra a srdce na malé kostičky, jazyk sloupneme a pokrájíme na kostky. Obrané maso z nožiček a kůže pomeleme na masovém strojku a vše dáme do velké mísy.
- Scezený vývar (500 ml) z masa ochutíme solí, pepřem, majoránkou, mletým novým kořením, rozetřeným česnekem a maso zalijeme, dobře promícháme. Směsí naplníme umělá střeva na tlačenku (dají se v řeznictví koupit). Dobře uzavřeme a dáme vařit do většího hrnce s 5-6 litry vody. Tlačenka musí být ponořená.
- Vaříme přibližně 2-2.5 hodiny při 90°C.
- Uvařenou tlačenku položíme do studené vody (4-5 litrů), pak ji vyjmeme, osušíme, dáme na vál, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout.