Jablková žemlovka s rumem
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Cukr skořicový |
20 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jablka |
1 kg |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko plnotučné |
0.5 l |
Mouka polohrubá |
4 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
100 g |
Rozinky tmavé |
120 g |
Strouhanka |
20 g |
Vejce slepičí |
7 ks |
Veka |
2 ks |
Cukr moučkový |
60 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V misce rozšleháme mléko, 25 g krupicového cukru, 3 vejce a vanilkový cukr. Veku nakrájíme na plátky, které namáčíme v připravené mléčné směsi. Ihned skládáme na máslem vymaštěný a strouhankou vysypaný plech.
- Umytá jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, přidáme moučkový cukr, skořicový cukr, rozinky, ořechy, rum a naskládáme je na veku. V misce na tuhou hmotu vyšleháme 4 ks vejce, 25 g krupicového cukru, přisypeme 4 lžíce polohrubé mouky, 13 g kypřícího prášku, opatrně promícháme a vylijeme na jablka. Tak připravený plech vložíme do předehřáté trouby a pozvolna pečeme asi 30 minut.
- Upečenou žemlovku vybereme z trouby, posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné porce. Každou porci posypeme moučkovým cukrem a podáváme.