Bačovský závin s Oštiepkom a klobásou

Ingredience


Brambory 500 g
Klobása uzená 200 g
Mouka pšeničná hladká 150 g
Mouka pšeničná hrubá 1 hrst
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr Oštiepok 200 g
Vejce slepičí 2 ks
Zelí kysané 350 g
Vývar drůbeží 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory omyjeme a uvaříme ve vývaru ve slupce. Vychladlé oloupeme a jemně pomeleme.
  2. Do misky nastrouháme 100 g ovčího uzeného sýru Oštiepok a 100 g si nakrájíme na tenká kolečka. Připravíme si pikantní uzenou klobásu.
  3. V míse pomleté brambory smícháme se solí, 1 vejcem a hladkou moukou. Těsto dáme na hrubou moukou pomoučený vál a rukama dobře propracujeme. Pod těsto si dáme pečící papír a válečkem ho rozválíme na sílu asi 1 cm. Na plát těsta rozložíme nakrájené plátky sýra, na něj položíme za sebou 2 nožičky klobásy a pomocí pečícího papíru závin svineme.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 15 - 20 minut při 200°C.
  5. Závin po 15 - 20 minutách potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nastrouhaným sýrem a závin zprudka dopečeme (přibližně 5 - 8 minut při 220°C), až je kůrka zlatá.
  6. Závin nakrájíme na porce a podáváme ho teplý i studený s kysaným zelím.