Bačovský závin s Oštiepkom a klobásou
Ingredience
Brambory |
500 g |
Klobása uzená |
200 g |
Mouka pšeničná hladká |
150 g |
Mouka pšeničná hrubá |
1 hrst |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Oštiepok |
200 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zelí kysané |
350 g |
Vývar drůbeží |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Brambory omyjeme a uvaříme ve vývaru ve slupce. Vychladlé oloupeme a jemně pomeleme.
- Do misky nastrouháme 100 g ovčího uzeného sýru Oštiepok a 100 g si nakrájíme na tenká kolečka. Připravíme si pikantní uzenou klobásu.
- V míse pomleté brambory smícháme se solí, 1 vejcem a hladkou moukou. Těsto dáme na hrubou moukou pomoučený vál a rukama dobře propracujeme. Pod těsto si dáme pečící papír a válečkem ho rozválíme na sílu asi 1 cm. Na plát těsta rozložíme nakrájené plátky sýra, na něj položíme za sebou 2 nožičky klobásy a pomocí pečícího papíru závin svineme.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 15 - 20 minut při 200°C.
- Závin po 15 - 20 minutách potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nastrouhaným sýrem a závin zprudka dopečeme (přibližně 5 - 8 minut při 220°C), až je kůrka zlatá.
- Závin nakrájíme na porce a podáváme ho teplý i studený s kysaným zelím.