Máslové krajáčky

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 40 g
Hrozinky 50 g
Mák mletý 50 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko plnotučné 6.5 dl
Mouka pšeničná hladká 600 g
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Švestky sušené 120 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme 10 g cukru a zalijeme 1 dl vlahého mléka. Když nám vzejde kvásek, přidáme k mouce 3 žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, 1,5 dl vlahého mléka, nastrouhanou citronovou kůru z omytého citronu, zbytek krupicového cukru a sůl. Těsto dobře vypracujeme, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (asi 35–40 minut).
  2. Mezitím si omyjeme a osušíme vypeckované sušené švestky a velké hrozinky. Pokrájíme je na malé kousky, dáme do misky a promícháme s mletým mákem, vanilkovým a práškovým cukrem.
  3. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho rozválíme na placku vysokou asi 3–4 cm a radýlkem ji nakrájíme na malé čtverečky přibližně 4x4 cm. Z každého vytvarujeme malý bochánek. Pokládáme je na plech vymazaný olejem. Necháme je znovu asi 10–15 minut vykynout a upečeme je v předehřáté troubě dozlatova. Pečeme přibližně 20–25 minut při 180 °C.
  4. Upečené krajáčky dáme do velké mísy, posypeme je připravenou směsí máku a švestek, hrozinek, zalijeme horkým mlékem (4 dl) a podáváme.