Máslové krajáčky
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
40 g |
Hrozinky |
50 g |
Mák mletý |
50 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko plnotučné |
6.5 dl |
Mouka pšeničná hladká |
600 g |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Švestky sušené |
120 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme 10 g cukru a zalijeme 1 dl vlahého mléka. Když nám vzejde kvásek, přidáme k mouce 3 žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, 1,5 dl vlahého mléka, nastrouhanou citronovou kůru z omytého citronu, zbytek krupicového cukru a sůl. Těsto dobře vypracujeme, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (asi 35–40 minut).
- Mezitím si omyjeme a osušíme vypeckované sušené švestky a velké hrozinky. Pokrájíme je na malé kousky, dáme do misky a promícháme s mletým mákem, vanilkovým a práškovým cukrem.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho rozválíme na placku vysokou asi 3–4 cm a radýlkem ji nakrájíme na malé čtverečky přibližně 4x4 cm. Z každého vytvarujeme malý bochánek. Pokládáme je na plech vymazaný olejem. Necháme je znovu asi 10–15 minut vykynout a upečeme je v předehřáté troubě dozlatova. Pečeme přibližně 20–25 minut při 180 °C.
- Upečené krajáčky dáme do velké mísy, posypeme je připravenou směsí máku a švestek, hrozinek, zalijeme horkým mlékem (4 dl) a podáváme.