Koláč se špenátem a pórkem
Ingredience
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Pórek |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Špenát listový čerstvý |
250 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Gruyére |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mouka pšeničná hladká |
175 g |
Sůl |
3 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Těsto: smícháme mouku, sůl, přidáme máslo a směs promneme. Přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut chladit.
- Těsto vyválíme, vyložíme s ním formu a na dně je propícháme vidličkou.
- Těsto překryjeme alobalem a vyplníme fazolemi.
- Korpus položíme na plech a 15–20 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Na posledních 10 minut odstraníme fazole a papír.
- Náplň: rozehřejeme máslo, přidáme na kolečka nakrájené pórky a 5 minut je zprudka opékáme, až získají zlatohnědý odstín. Přidáme špenát a zahříváme ještě asi 2 minuty. Vzniklou směsí naplníme korpus.
- Smícháme vejce, mléko, smetanu a sýr, dochutíme pepřem a solí. Směs nalijeme na zeleninu do korpusu. Pečeme na 180 °C asi 25 minut, až náplň zezlátne a ztuhne.