Koláč se špenátem a pórkem

Ingredience


Máslo čerstvé 30 g
Mléko polotučné 150 ml
Pepř černý mletý 3 g
Pórek 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Špenát listový čerstvý 250 g
Sůl 5 g
Sýr Gruyére 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Máslo čerstvé 90 g
Mouka pšeničná hladká 175 g
Sůl 3 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto: smícháme mouku, sůl, přidáme máslo a směs promneme. Přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut chladit.
  2. Těsto vyválíme, vyložíme s ním formu a na dně je propícháme vidličkou.
  3. Těsto překryjeme alobalem a vyplníme fazolemi.
  4. Korpus položíme na plech a 15–20 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Na posledních 10 minut odstraníme fazole a papír.
  5. Náplň: rozehřejeme máslo, přidáme na kolečka nakrájené pórky a 5 minut je zprudka opékáme, až získají zlatohnědý odstín. Přidáme špenát a zahříváme ještě asi 2 minuty. Vzniklou směsí naplníme korpus.
  6. Smícháme vejce, mléko, smetanu a sýr, dochutíme pepřem a solí. Směs nalijeme na zeleninu do korpusu. Pečeme na 180 °C asi 25 minut, až náplň zezlátne a ztuhne.