Karamelizované podzimní ovoce
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Hrušky |
3 ks |
Jablka |
3 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
Švestky |
4 ks |
Zakysaná smetana |
200 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Švestky nebo slívy omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na dílky.
- V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a pomerančovou šťávu. Za častého míchání povaříme, aby se cukr rozpustil. Zvýšíme příkon tepla a vaříme, až se začne tvořit zlatý karamel. Přidáme jablka a za stálého míchání je povaříme doměkka. Potom přidáme hrušky, povaříme doměkka a nakonec vsypeme švestky a ještě chvíli povaříme.
- Ovoce má být měkké, obalené v karamelu a nemá se rozpadat.
- Podáváme teplé, s kopečkem zakysané smetany.