Jáhlové knedle nasladko
Ingredience
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Cukr skořicový |
1 ks |
Jáhly - loupané proso |
250 g |
Kompot meruňkový |
500 g |
Máslo čerstvé |
8 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
5.5 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
5 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.5 dl |
Sůl |
2.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
3.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jáhly dáme do síta a přelijeme je 1 litrem vařící vody. Pak je odkapané dáme do hrnce, přilijeme mléko, přimícháme 0,5 lžičky soli a vaříme je pomalu 35 minut.
- Vychladlou kaši dáme do mísy. Vmícháme vejce, smetanu, 0,5 dl mléka, 0,5 lžičky soli a hrubou mouku. Té dáme postupně jen tolik, aby nám vzniklo tuhé těsto (3-5 lžic).
- Těsto dáme na pomoučený vál, lžící těsto vykrajujeme a vyválíme malé knedle.
- V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody s lžičkou soli a knedlíky do ní opatrně naházíme. Promícháme a podle velikosti je vaříme přibližně 4-6 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme skořicovým a práškovým cukrem.
- Nakonec knedle polijeme rozpuštěných máslem, navrch položíme kompotované meruňky a podáváme.