Jáhlové knedle nasladko

Ingredience


Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Cukr skořicový 1 ks
Jáhly - loupané proso 250 g
Kompot meruňkový 500 g
Máslo čerstvé 8 polévková lžíce
Mléko plnotučné 5.5 dl
Mouka pšeničná hrubá 5 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 0.5 dl
Sůl 2.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 3.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jáhly dáme do síta a přelijeme je 1 litrem vařící vody. Pak je odkapané dáme do hrnce, přilijeme mléko, přimícháme 0,5 lžičky soli a vaříme je pomalu 35 minut.
  2. Vychladlou kaši dáme do mísy. Vmícháme vejce, smetanu, 0,5 dl mléka, 0,5 lžičky soli a hrubou mouku. Té dáme postupně jen tolik, aby nám vzniklo tuhé těsto (3-5 lžic).
  3. Těsto dáme na pomoučený vál, lžící těsto vykrajujeme a vyválíme malé knedle.
  4. V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody s lžičkou soli a knedlíky do ní opatrně naházíme. Promícháme a podle velikosti je vaříme přibližně 4-6 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme skořicovým a práškovým cukrem.
  5. Nakonec knedle polijeme rozpuštěných máslem, navrch položíme kompotované meruňky a podáváme.