Valašské šeške s mákem

Ingredience


Brambory 500 g
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Mák mletý 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 8 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Sůl 2.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté brambory ve slupce zalijeme 1 litrem vody a uvaříme je doměkka. Pak je slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse brambory smícháme se solí (0,5 lžičky), žloutkem, hrubou moukou a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál, dobře ho propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout.
  2. Do misky dáme pomletý mák, práškový cukr, vanilkový cukr a směs promícháme. V kastrolku rozpustíme máslo.
  3. Těsto rozdělíme na 3-5 dílů, vyválíme válečky o síle asi 3 cm a nožem nakrájíme dílky 1-2 cm silné. Z každého dílku vyválíme šištičku o průměru asi 1 cm.
  4. Do hrnce dáme vařit 2,5 litry vody s 2 lžičkami soli. "Šeške" naházíme do vody, opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Jakmile vyplavou, vaříme je asi 1-2 minuty a hned je sítem vytahujeme. Odkapané dáváme na talíře, posypeme mákem, polijeme máslem (2 lžíce na porci) a podáváme.