Valašské šeške s mákem
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Mák mletý |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
8 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Sůl |
2.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 27 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté brambory ve slupce zalijeme 1 litrem vody a uvaříme je doměkka. Pak je slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse brambory smícháme se solí (0,5 lžičky), žloutkem, hrubou moukou a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál, dobře ho propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout.
- Do misky dáme pomletý mák, práškový cukr, vanilkový cukr a směs promícháme. V kastrolku rozpustíme máslo.
- Těsto rozdělíme na 3-5 dílů, vyválíme válečky o síle asi 3 cm a nožem nakrájíme dílky 1-2 cm silné. Z každého dílku vyválíme šištičku o průměru asi 1 cm.
- Do hrnce dáme vařit 2,5 litry vody s 2 lžičkami soli. "Šeške" naházíme do vody, opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Jakmile vyplavou, vaříme je asi 1-2 minuty a hned je sítem vytahujeme. Odkapané dáváme na talíře, posypeme mákem, polijeme máslem (2 lžíce na porci) a podáváme.