Knedlíky s borůvkami a perníkem

Ingredience


Borůvky 400 g
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Cukr krystal 1 špetka
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Droždí 42 g
Máslo čerstvé 8 polévková lžíce
Mléko plnotučné 3 dl
Mouka polohrubá 600 g
Perník 8 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Tvaroh konzumní 200 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme 550 g polohrubé mouky, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přisypeme špetku krystalového cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek (10-15 minut).
  2. Pak k mouce přidáme sůl, vejce, krupicový cukr, 3 dl vlahého mléka a zaděláme těsto. Dobře ho propracujeme. Těsto by mělo být tužší. Pokud by bylo řidší, přidáme mouku - až 50 g. Těsto zakryjeme a necháme vykynout asi 40 minut v teple.
  3. Tvrdý perník nastrouháme. Borůvky omyjeme, necháme odkapat a osušíme je.
  4. Z vykynutého těsta lžicí odkrajujeme kousky těsta, dáváme je na pomoučený vál, rukou těsto zlehka upravíme na malé placičky. Na každou dáme asi lžičku borůvek, knedlíky dobře uzavřeme, zakryjeme utěrkou a necháme je dalších 10 minut kynout.
  5. V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody. Vykynuté knedle do nich opatrně naházíme a promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme je 7 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, propíchneme hned vidličkou, posypeme hrudkovým tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem, polijeme každou porci asi 2 lžícemi rozpuštěného másla a hned podáváme.