Knedlíky s borůvkami a perníkem
Ingredience
Borůvky |
400 g |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Cukr krystal |
1 špetka |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Droždí |
42 g |
Máslo čerstvé |
8 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
3 dl |
Mouka polohrubá |
600 g |
Perník |
8 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Tvaroh konzumní |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 7 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy dáme 550 g polohrubé mouky, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přisypeme špetku krystalového cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek (10-15 minut).
- Pak k mouce přidáme sůl, vejce, krupicový cukr, 3 dl vlahého mléka a zaděláme těsto. Dobře ho propracujeme. Těsto by mělo být tužší. Pokud by bylo řidší, přidáme mouku - až 50 g. Těsto zakryjeme a necháme vykynout asi 40 minut v teple.
- Tvrdý perník nastrouháme. Borůvky omyjeme, necháme odkapat a osušíme je.
- Z vykynutého těsta lžicí odkrajujeme kousky těsta, dáváme je na pomoučený vál, rukou těsto zlehka upravíme na malé placičky. Na každou dáme asi lžičku borůvek, knedlíky dobře uzavřeme, zakryjeme utěrkou a necháme je dalších 10 minut kynout.
- V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody. Vykynuté knedle do nich opatrně naházíme a promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme je 7 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, propíchneme hned vidličkou, posypeme hrudkovým tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem, polijeme každou porci asi 2 lžícemi rozpuštěného másla a hned podáváme.