Bramborové hranolky z těsta

Ingredience


Brambory vařené 600 g
Máslo čerstvé 40 g
Mouka polohrubá 80 g
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Sádlo vepřové škvařené 60 g
Sůl 15 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vychladlé brambory rozmačkáme nebo nastrouháme najemno, vložíme do mísy, přidáme mouku, žloutek, celé vejce, máslo, osolíme a vypracujeme tužší těsto.
  2. Vál posypeme polohrubou mouku a vyválíme na něm z těsta silnější plát. Z plátu vykrajujeme hranolky, v pánvi rozehřejeme sádlo a hranolky na něm smažíme dozlatova. Usmažené hranolky přendáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
  3. Podáváme jako teplou přílohu.