Srnčí kýta na divoko
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
300 g |
Džem brusinkový |
2 polévková lžíce |
Jalovec |
12 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
8 ks |
Olej slunečnicový |
10 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
8 ks |
Pepř černý mletý |
1.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Srnčí kýta |
800 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
4 dl |
Víno bílé |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Vykostěnou srnčí kýtu důkladně odblaníme, omyjeme, osolíme (0.5 lžíce) posypeme roztlučeným jalovcem a pokapeme slunečnicovým olejem (2 lžíce). Maso dáme do hrnce (nejlépe kameninového), zatížíme čistým prkénkem, zakryjeme poklicí a necháme v chladničce 2-3 dny odležet. Každý den maso otočíme!
- Ten den, kdy budeme maso připravovat, nakrájíme slaninu na hranolky. Kýtu očistíme od jalovce, případně odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou (50 g), znovu celou kýtu osolíme (0.5 lžíce), posypeme čerstvě pomletým pepřem, pokapeme slunečnicovým olejem (3 lžíce) a necháme 2-3 hodiny odležet.
- Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a pokrájíme ji na malé kousky. Nakrájíme 50 g slaniny na kostičky.
- V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje s lžicí másla a slaninu rozpustíme. Pak k ní přidáme všechnu zeleninu a smažíme ji pod poklicí, za častého promíchání, dozlatova. Přidáme bobkové listy, nové koření a celý pepř, podlijeme 3-4.5 dl vody, vínem a dusíme přibližně 10-15 minut. Poté vyjmeme bobkový list a vše rozmixujeme. Omáčku dochutíme solí, přimícháme brusinkový džem, provaříme a odstavíme z plotny.
- Srnčí kýtu nakrájíme přes vlákno (aby bylo krátké) na plátky. V teflonové pánvi si rozpálíme olej (3 lžíce) a maso restujeme z každé strany dozlatova 2-4 minuty. Mělo by být měkké a šťavnaté.
- Plátky masa vložíme do připravené omáčky, prohřejeme a podáváme.