Dušené skopové na rajčatech
Ingredience
Celer bulvový |
50 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cukr krupice |
20 g |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Mrkev kořen |
50 g |
Olej rostlinný |
1 dl |
Paprika mletá sladká |
6 g |
Petržel kořen |
50 g |
Protlak rajčatový |
60 g |
Rajčata |
600 g |
Skopová kýta |
1400 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Smetana 12% (konzumní) |
2 dl |
Sůl |
90 g |
Voda pitná |
1 l |
Celer bulvový |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mrkev kořen |
100 g |
Ocet kvasný lihový |
1 dl |
Petržel kořen |
100 g |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Skopové maso vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou, česnekem a cibulí, zalijeme vodou s octem a solí a necháme 2 dny marinovat.
- Uleželé maso vyjmeme, očistíme od zeleniny, prošpikujeme polovinou slaniny a potřeme solí, paprikou a prolisovaným česnekem. Druhou polovinu slaniny vyškvaříme na pánvi, vložíme maso a opečeme ze všech stran. Potom přendáme do kastrolu včetně vypečené slaniny, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, trochu oleje, podlijeme vodou a dusíme zakryté pozvolna asi hodinu a půl, podle potřeby podléváme. Přidáme nakrájená rajčata a dusíme ještě půl hodiny, až je maso dokonale měkké. Maso vyjmeme, šťávu scedíme, do čisté omáčky přidáme protlak a smetanu s moukou. Povaříme, případně dosolíme, dosladíme. Maso nakrájené na plátky vrátíme do omáčky a podáváme s vhodnou přílohou.