Dušené skopové na rajčatech

Ingredience


Celer bulvový 50 g
Česnek 1 stroužek
Cukr krupice 20 g
Mouka pšeničná hladká 30 g
Mrkev kořen 50 g
Olej rostlinný 1 dl
Paprika mletá sladká 6 g
Petržel kořen 50 g
Protlak rajčatový 60 g
Rajčata 600 g
Skopová kýta 1400 g
Slanina vepřová 150 g
Smetana 12% (konzumní) 2 dl
Sůl 90 g
Voda pitná 1 l
Celer bulvový 100 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Mrkev kořen 100 g
Ocet kvasný lihový 1 dl
Petržel kořen 100 g
Sůl 10 g
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Skopové maso vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou, česnekem a cibulí, zalijeme vodou s octem a solí a necháme 2 dny marinovat.
  2. Uleželé maso vyjmeme, očistíme od zeleniny, prošpikujeme polovinou slaniny a potřeme solí, paprikou a prolisovaným česnekem. Druhou polovinu slaniny vyškvaříme na pánvi, vložíme maso a opečeme ze všech stran. Potom přendáme do kastrolu včetně vypečené slaniny, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, trochu oleje, podlijeme vodou a dusíme zakryté pozvolna asi hodinu a půl, podle potřeby podléváme. Přidáme nakrájená rajčata a dusíme ještě půl hodiny, až je maso dokonale měkké. Maso vyjmeme, šťávu scedíme, do čisté omáčky přidáme protlak a smetanu s moukou. Povaříme, případně dosolíme, dosladíme. Maso nakrájené na plátky vrátíme do omáčky a podáváme s vhodnou přílohou.