Králík v houbové omáčce

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 1 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Houby sušené 70 g
Králík 800 g
Libeček 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Nové koření celé 4 ks
Ocet kvasný lihový 2 kávová lžička
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř citronový 1 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rýže dušená 400 g
Smetana zakysaná15% 3 dl
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté sušené houby namočíme asi na 1 hodinu do studené vody (3 dl).
  2. Jeden den odložené maso z mladého králíka (stehna, hřbet) vykostíme, odblaníme, omyjeme a osušíme. Maso rozkrájíme na plátky, naklepeme ho, osolíme (1.5 lžičky), posypeme citronovým pepřem a obalíme v hladké mouce (10 g).
  3. V hrnci, na rozpáleném oleji s máslem, plátky masa orestujeme dozlatova z každé strany. Poté k masu přilijeme houby i s vodou, ve které jsme je máčeli a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 25-30 minut. Ještě do vývaru přidáme očištěnou cibuli, bobkový list, malou snítku celerové nati a libečku, které svážeme nití (po jedné lžíci) a 4 kuličky nového koření.
  4. V kysané smetaně rozmícháme hladkou mouku a když je králík měkký, vyjmeme koření, snítky bylinek a přimícháme připravenou smetanu. Za stálého míchání povaříme 3-4 minuty, dochutíme solí, cukrem a můžeme přimíchat 1-2 lžičky octa. Nakonec přidáme petrželku, promícháme a podáváme s dušenou rýží.