Králík v houbové omáčce
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Houby sušené |
70 g |
Králík |
800 g |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Ocet kvasný lihový |
2 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř citronový |
1 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rýže dušená |
400 g |
Smetana zakysaná15% |
3 dl |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté sušené houby namočíme asi na 1 hodinu do studené vody (3 dl).
- Jeden den odložené maso z mladého králíka (stehna, hřbet) vykostíme, odblaníme, omyjeme a osušíme. Maso rozkrájíme na plátky, naklepeme ho, osolíme (1.5 lžičky), posypeme citronovým pepřem a obalíme v hladké mouce (10 g).
- V hrnci, na rozpáleném oleji s máslem, plátky masa orestujeme dozlatova z každé strany. Poté k masu přilijeme houby i s vodou, ve které jsme je máčeli a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 25-30 minut. Ještě do vývaru přidáme očištěnou cibuli, bobkový list, malou snítku celerové nati a libečku, které svážeme nití (po jedné lžíci) a 4 kuličky nového koření.
- V kysané smetaně rozmícháme hladkou mouku a když je králík měkký, vyjmeme koření, snítky bylinek a přimícháme připravenou smetanu. Za stálého míchání povaříme 3-4 minuty, dochutíme solí, cukrem a můžeme přimíchat 1-2 lžičky octa. Nakonec přidáme petrželku, promícháme a podáváme s dušenou rýží.