Pečené brambory s chřestem a omáčkou

Ingredience


Brambory 600 g
Chřest bílý 500 g
Chřest zelený 500 g
Cukr kostkový 1 kostka
Sůl 2 špetka
Voda pitná 2 l
Máslo čerstvé 300 g
Pepř bílý 1 špetka
Rozmarýn čerstvý 2 kávová lžička
Šťáva citrónová 2 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory uvaříme v osolené vodě. Chřest oloupeme,
  2. a bílý chřest vaříme v osolené vodě s kostkou cukru
  3. a lžící másla asi 15 minut. Po 3 minutách přidáme
  4. chřest zelený a vaříme, dokud chřest nezměkne. Potom jej necháme chvilku okapat.
  5. Uvařené brambory nakájíme na čtvrtky, opečeme na pánvi a ochutíme špetkou pepře a nasekaným rozmarýnem. Podáváme tak, že na ohřátých talířích urovnáme vařený chřest, který zalijeme omáčkou a k politému chřestu upravíme opečené brambory. Podáváme teplé.
  6. Omáčka:
  7. V míse rozmícháme vejce s vínem a ručním šlehačem umícháme ve vodní lázni směs do pěny. Dbáme, aby se voda nevařila. Potom za stálého míchání přiléváme rozpuštěné máslo. Omáčku jemmně ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou.