Pečené brambory s chřestem a omáčkou
Ingredience
Brambory |
600 g |
Chřest bílý |
500 g |
Chřest zelený |
500 g |
Cukr kostkový |
1 kostka |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
2 l |
Máslo čerstvé |
300 g |
Pepř bílý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
2 kávová lžička |
Šťáva citrónová |
2 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Brambory uvaříme v osolené vodě. Chřest oloupeme,
- a bílý chřest vaříme v osolené vodě s kostkou cukru
- a lžící másla asi 15 minut. Po 3 minutách přidáme
- chřest zelený a vaříme, dokud chřest nezměkne. Potom jej necháme chvilku okapat.
- Uvařené brambory nakájíme na čtvrtky, opečeme na pánvi a ochutíme špetkou pepře a nasekaným rozmarýnem. Podáváme tak, že na ohřátých talířích urovnáme vařený chřest, který zalijeme omáčkou a k politému chřestu upravíme opečené brambory. Podáváme teplé.
- Omáčka:
- V míse rozmícháme vejce s vínem a ručním šlehačem umícháme ve vodní lázni směs do pěny. Dbáme, aby se voda nevařila. Potom za stálého míchání přiléváme rozpuštěné máslo. Omáčku jemmně ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou.