Suflé s česnekem
Ingredience
Česnek |
10 stroužek |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
15 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
5 g |
Sýr kozí |
150 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
125 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Oloupeme česnek. Do hrnce nalijeme mléko a odměřené množství vody, přidáme stroužky česneku, kromě jednoho. Uvedeme k varu, 15-20 minut zvolna vaříme, až česnek změkne a mléko s vodou se vyvaří na 250 ml. Necháme vychladnout a česnek v mléce mírně rozmačkáme.
- Rozehřejeme máslo, přidáme mouku, průběžně promícháváme a 1 minutu smažíme. Postupně vléváme česnekové mléko.
- Vaříme ještě 3 minuty. Omáčku přelijeme do velké mísy a necháme 10 minut zchladnout. Nasekáme zbylý stroužek česneku.
- Do omáčky přidáme nasekaný česnek, nakrájený kozí sýr, žloutky, podle chuti osolíme a opepříme.
- Z bílků ušleháme pevný sníh. Zlehka a postupně jej přidáváme do česnekovo-sýrové omáčky, nejdříve 1 polévkovou lžíci, potom zbytek.
- Misky na suflé vymažeme máslem, rozprostřeme do nich připravenou hmotu a pečeme 15-20 minut na 180 °C. Servírujeme, zdobíme pažitkou.