Pečený králík v hořčičné omáčce

Ingredience


Anglická slanina 50 g
Česnek 9 stroužek
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 2 kávová lžička
Hořčice plnotučná 2.5 polévková lžíce
Hovězí vývar základní 1 dl
Králík hřbet 2 ks
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Šalotka 4 ks
Smetana 16% (pochoutková) 2 dl
Špek 60 g
Sůl 2 kávová lžička
Sůl mořská 2 špetka
Víno červené 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Anglickou slaninu (50 g) pokrájíme na hranolky. 60 g špeku pokrájíme na kostičky. Česnek očistíme a 6 stroužků rozpůlíme. 3 stroužky česneku s očištěnou šalotkou pokrájíme nadrobno.
  2. Hřbety z mladých králíků odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou a česnekem. Každou porci osolíme, posypeme silně čerstvě pomletým pepřem 4 barev.
  3. V pekáči rozškvaříme slaninu a králičí hřbety s česnekem orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme červené víno, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C doměkka přibližně 35-40 minut. Během pečení maso podléváme a otáčíme.
  4. Upečené maso vyjmeme z pekáče, vykostíme a nakrájíme na plátky.
  5. Do výpeku dáme šalotku, přimícháme hořčici a dusíme za občasného promíchání přibližně 15 minut. Cibule se musí rozvařit.
  6. Kysanou smetanu zředíme studeným hovězím vývarem, ochutíme pepřem, 2 špetkami mořské soli a přimícháme do omáčky. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem, povaříme 1-2 minuty, maso vložíme zpět, krátce povaříme (1-2 minuty) a podáváme.