Pečený králík v hořčičné omáčce
Ingredience
Anglická slanina |
50 g |
Česnek |
9 stroužek |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Hořčice plnotučná |
2.5 polévková lžíce |
Hovězí vývar základní |
1 dl |
Králík hřbet |
2 ks |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Šalotka |
4 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
2 dl |
Špek |
60 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sůl mořská |
2 špetka |
Víno červené |
5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Anglickou slaninu (50 g) pokrájíme na hranolky. 60 g špeku pokrájíme na kostičky. Česnek očistíme a 6 stroužků rozpůlíme. 3 stroužky česneku s očištěnou šalotkou pokrájíme nadrobno.
- Hřbety z mladých králíků odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou a česnekem. Každou porci osolíme, posypeme silně čerstvě pomletým pepřem 4 barev.
- V pekáči rozškvaříme slaninu a králičí hřbety s česnekem orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme červené víno, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C doměkka přibližně 35-40 minut. Během pečení maso podléváme a otáčíme.
- Upečené maso vyjmeme z pekáče, vykostíme a nakrájíme na plátky.
- Do výpeku dáme šalotku, přimícháme hořčici a dusíme za občasného promíchání přibližně 15 minut. Cibule se musí rozvařit.
- Kysanou smetanu zředíme studeným hovězím vývarem, ochutíme pepřem, 2 špetkami mořské soli a přimícháme do omáčky. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem, povaříme 1-2 minuty, maso vložíme zpět, krátce povaříme (1-2 minuty) a podáváme.