Pohanka se slepicí

Ingredience


Muškátový květ 0.5 kávová lžička
Pohanka 250 g
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
Bazalka 1 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Libeček 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 150 g
Slepice 1 kg
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 2.5 dl
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pohanku promyjeme, vložíme do hrnce. Zalijeme 6 dl slepičího bujonu a vaříme přibližně 20 minut do měkka. Do pohanky přidáme obrané a na malé kousky pokrájené maso ze slepice. Pohanku ochutíme 0,5 lžičkou muškátového květu, 0,5 lžičkou zázvoru, dosolíme podle chuti mořskou solí, promícháme a podáváme.
  2. Slepičí bujon:
  3. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  4. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
  5. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.