Pohanka se slepicí
Ingredience
Muškátový květ |
0.5 kávová lžička |
Pohanka |
250 g |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
150 g |
Slepice |
1 kg |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
2.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pohanku promyjeme, vložíme do hrnce. Zalijeme 6 dl slepičího bujonu a vaříme přibližně 20 minut do měkka. Do pohanky přidáme obrané a na malé kousky pokrájené maso ze slepice. Pohanku ochutíme 0,5 lžičkou muškátového květu, 0,5 lžičkou zázvoru, dosolíme podle chuti mořskou solí, promícháme a podáváme.
- Slepičí bujon:
- Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.