Proso se slepicí a kari

Ingredience


Bazalka 0.25 polévková lžíce
Celer bulvový 50 g
Celer - nať 0.25 polévková lžíce
Cibule 0.5 ks
Libeček 0.25 polévková lžíce
Mrkev kořen 50 g
Pepř černý celý 0.25 kávová lžička
Petržel kořen 25 g
Petržel - nať 0.25 polévková lžíce
Pórek 37.5 g
Slepice 0.25 kg
Sůl 0.25 polévková lžíce
Tymián čerstvý 0.25 polévková lžíce
Víno bílé 0.62 dl
Voda pitná 1.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Proso 2 x spaříme vařící vodou a vložíme do hrnce. Zalijeme 6 dl slepičího bujónu a vaříme 35 minut do měkka.
  2. Maso z uvařené slepice obereme, pokrájíme na malé kousky, proso ochutíme lžičkou kari, dosolíme podle chuti mořskou solí a promícháme s masem. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme.
  3. Proso se slepicí položíme na talíře, posypeme petrželkou kudrnkou a podáváme.
  4. Slepičí bujon:
  5. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  6. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
  7. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.