Proso se slepicí a kari
Ingredience
Bazalka |
0.25 polévková lžíce |
Celer bulvový |
50 g |
Celer - nať |
0.25 polévková lžíce |
Cibule |
0.5 ks |
Libeček |
0.25 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
50 g |
Pepř černý celý |
0.25 kávová lžička |
Petržel kořen |
25 g |
Petržel - nať |
0.25 polévková lžíce |
Pórek |
37.5 g |
Slepice |
0.25 kg |
Sůl |
0.25 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
0.25 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.62 dl |
Voda pitná |
1.25 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 125 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Proso 2 x spaříme vařící vodou a vložíme do hrnce. Zalijeme 6 dl slepičího bujónu a vaříme 35 minut do měkka.
- Maso z uvařené slepice obereme, pokrájíme na malé kousky, proso ochutíme lžičkou kari, dosolíme podle chuti mořskou solí a promícháme s masem. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme.
- Proso se slepicí položíme na talíře, posypeme petrželkou kudrnkou a podáváme.
- Slepičí bujon:
- Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.