Florentinská vejce
Ingredience
Cibulka jarní |
150 g |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Smetana zakysaná 14% |
2 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
250 g |
Sýr Parmezán |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
4 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
3 g |
Pepř cayenský |
3 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Čedar |
175 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytý špenát asi 2 minuty podusíme, až změkne. Necháme jej okapat a dáme stranou.
- Omáčka:v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme, necháme 1 minutu osmahnout. Postupně přilijeme mléko, mícháme a vaříme do zhoustnutí.
- Přidáme strouhaný čedar, kajenský pepř, muškátový oříšek, podle chuti osolíme a opepříme. Udržujeme v teple.
- Smícháme špenát, kolečka cibulky, smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a postavíme stranou.
- Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Stáhneme oheň a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme 4 minuty. Potom vejce děrovanou naběračkou vyjmeme.
- Směs špenátu a cibule rozdělíme do 4 vyhřátých žáruvzdorných misek. Na ni klademe ztracená vejce, která zalijeme sýrovou omáčkou.
- Omáčku posypeme parmezánem, misky umístíme 7 cm pod horký gril. Pokrm je hotový, když je celý prohřátý, sýr se roztavil a zbarvil dozlatova. Ihned servírujeme.