Florentinská vejce

Ingredience


Cibulka jarní 150 g
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 2 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 250 g
Sýr Parmezán 3 polévková lžíce
Vejce slepičí 4 ks
Máslo čerstvé 30 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Muškátový oříšek 3 g
Pepř cayenský 3 g
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 5 g
Sýr Čedar 175 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytý špenát asi 2 minuty podusíme, až změkne. Necháme jej okapat a dáme stranou.
  2. Omáčka:v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme, necháme 1 minutu osmahnout. Postupně přilijeme mléko, mícháme a vaříme do zhoustnutí.
  3. Přidáme strouhaný čedar, kajenský pepř, muškátový oříšek, podle chuti osolíme a opepříme. Udržujeme v teple.
  4. Smícháme špenát, kolečka cibulky, smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a postavíme stranou.
  5. Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Stáhneme oheň a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme 4 minuty. Potom vejce děrovanou naběračkou vyjmeme.
  6. Směs špenátu a cibule rozdělíme do 4 vyhřátých žáruvzdorných misek. Na ni klademe ztracená vejce, která zalijeme sýrovou omáčkou.
  7. Omáčku posypeme parmezánem, misky umístíme 7 cm pod horký gril. Pokrm je hotový, když je celý prohřátý, sýr se roztavil a zbarvil dozlatova. Ihned servírujeme.