Olihně s olivovou náplní

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 120 g
Citron 1 ks
Olej olivový 50 ml
Olihně 600 g
Olivy černé 80 g
Pepř cayenský 3 g
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 30 g
Rajčatová šťáva 90 ml
Rozmarýn čerstvý 10 g
Strouhanka 60 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
Ocet vinný 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nádivka: rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme nasekanou cibuli a drcený česnek a 5 minut smažíme.
  2. Chapadla olihně nakrájíme na drobné kousky. Přidáme je na pánev a 2 minuty mícháme, aby se osmahly, potom nasypeme strouhanku, nasekaný rozmarýn, přilijeme rajčatovou šťávu a promícháme.
  3. Pánev odstavíme a přidáme nakrájené olivy, část nasekané petrželové nati, rozšlehané vejce a ocet. Podle chuti osolíme a okořeníme pepřem černým i cayenským. Směs dobře zamícháme, aby se chutě spojily. Nádivkou plníme olihně a jejich konce zajistíme párátkem.
  4. Olihně vyrovnáme do zapékací misky, pokapeme zbylým olejem, osolíme
  5. a opepříme. Pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 220 °C, až se olihně i nádivka na dotek zpevní. Zdobíme plátky citronu a petrželovou natí, servírujeme.