Slovácké vdolky

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Cukr vanilka 20 g
Droždí 30 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mák mletý 50 g
Máslo jihočeské 50 g
Mléko polotučné 2 dl
Mouka polohrubá 500 g
Olej slunečnicový 1 dl
Povidla švestková 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrníčku z vlažného mléka, droždí a 1 lžíce krupicového cukru připravíme kvásek. Kvasek dáme na teplé místo vzejít.
  2. Do mísy prosejeme mouku, vsypeme kypřící prášek, vanilkový cukr a promícháme. Rozklepneme celé vejce, sůl, vlijeme kvásek, těsto vypracujeme tak na hustou hmotu, která se nelepí na ruce, Misku s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout 30 minut.
  3. Těsto vyklopíme z misky na vál, rukama ho prohněteme, válečkem rozválíme na plát a skleničkou vykrajujeme kolečka. Která na rozpáleném oleji v pánvi pečeme dorůžova.
  4. Upečené vdolky skládáme podle porci na talíře. Potřeme je povidly, posypeme mákem, nakonec polijeme rozpuštěným máslem a chutné vdolky podáváme.