Slovácké vdolky
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
20 g |
Droždí |
30 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mák mletý |
50 g |
Máslo jihočeské |
50 g |
Mléko polotučné |
2 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Povidla švestková |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrníčku z vlažného mléka, droždí a 1 lžíce krupicového cukru připravíme kvásek. Kvasek dáme na teplé místo vzejít.
- Do mísy prosejeme mouku, vsypeme kypřící prášek, vanilkový cukr a promícháme. Rozklepneme celé vejce, sůl, vlijeme kvásek, těsto vypracujeme tak na hustou hmotu, která se nelepí na ruce, Misku s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout 30 minut.
- Těsto vyklopíme z misky na vál, rukama ho prohněteme, válečkem rozválíme na plát a skleničkou vykrajujeme kolečka. Která na rozpáleném oleji v pánvi pečeme dorůžova.
- Upečené vdolky skládáme podle porci na talíře. Potřeme je povidly, posypeme mákem, nakonec polijeme rozpuštěným máslem a chutné vdolky podáváme.