Bílý chřest se smetanovou omáčkou
Ingredience
Chřest bílý |
1 kg |
Cukr krystal |
1 polévková lžíce |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
125 ml |
Zakysaná smetana |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 5 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do připraveného hrnce vložíme chřest, máslo a cukr, vše zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Hrnec zakryjeme pokličkou a necháme vařit 20 minut na mírném ohni. Poté vodu slijeme a chřest necháme vychladnout.
- Smetanovou omáčku si připravíme tak, že do vína dáme žloutky, maizenu, sůl a pepř. Pomalu zahříváme a šleháme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Kastrůlek s omáčkou odstavíme a omáčku mícháme, dokud se omáčka neochladí. Poté přidáme zakysanou smetanu.
- Na připravené talíře rozložíme chřest a přelijeme smetanovou omáčkou. Vše posypeme nasekanou pažitkou.