Bílý chřest se smetanovou omáčkou

Ingredience


Chřest bílý 1 kg
Cukr krystal 1 polévková lžíce
Maizena - kukuřičný škrob 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Víno bílé 125 ml
Zakysaná smetana 150 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do připraveného hrnce vložíme chřest, máslo a cukr, vše zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Hrnec zakryjeme pokličkou a necháme vařit 20 minut na mírném ohni. Poté vodu slijeme a chřest necháme vychladnout.
  2. Smetanovou omáčku si připravíme tak, že do vína dáme žloutky, maizenu, sůl a pepř. Pomalu zahříváme a šleháme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Kastrůlek s omáčkou odstavíme a omáčku mícháme, dokud se omáčka neochladí. Poté přidáme zakysanou smetanu.
  3. Na připravené talíře rozložíme chřest a přelijeme smetanovou omáčkou. Vše posypeme nasekanou pažitkou.