Mákem plněné bramborové placky

Mákem plněné bramborové placky - obrázek

Ingredience


Brambory 1 kg
Cukr moučkový 60 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká 300 g
Olej rostlinný 0.5 dl
Povidla švestková 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 l
Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 40 g
Cukr vanilka 20 g
Mák mletý 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a v ní uvaříme umyté brambory ve slupce. Uvařené scedíme a necháme vychladnout. Vychladlé oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle na vál, kde už máme nasypanou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme celé vejce a rukama vypracujeme těsto, které dělíme na díly tak velké, jak velká je pánev, na které budeme péct placky. Každý díl válečkem vyválíme na tenké placky, které na pánvi na jemném plamínku pomalu pečeme na másle z obou stran. Upečené skládáme na talíř, každou placku potřeme povidly, naplníme makovou náplní, zavineme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
  2. Náplň: do mísy vsypeme mletý mák, vanilkový cukr, cukr moučku, nastrouhanou citrónovou kůru, promícháme a plníme.