Bramborové šišky s ořechy

Ingredience


Brambory 1 kg
Cukr moučkový 100 g
Cukr vanilka 20 g
Krupice dětská 40 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hrubá 300 g
Ořechy vlašské 300 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci v osolené vodě uvaříme umyté brambory se slupkou, které uvařené scedíme a necháme vychladnout.
  2. Na vál vysypeme mouku, krupici, osolíme, přidáme oloupané a na jemném struhadle nastrouhané brambory, rozklepneme celé vejce a rukama vypracujeme tuhé těsto. Z těsta připravíme pomocí rukou válečky o průměru 3 cm a nožem z válečku ukrajujeme šišky dlouhé 5 cm. Vaříme v hrnci ve vařící vodě, přibližně 10 minut. Doba vaření se však může různit a je proto nejlepší řídit se pravidlem „když nám vyplavou nahoru, tak jsou šišky uvařené“.
  3. Hotové scedíme, dáme do větší mísy, posypeme pomletými ořechy, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, polijeme na pánvi rozpáleným máslem, vše promícháme.