Koňská pečeně a la zvěřina

Ingredience


Celer bulvový 100 g
Jalovec 2 g
Koňské maso 1000 g
Mouka pšeničná hladká 30 g
Mrkev kořen 100 g
Pepř černý mletý 6 g
Petržel kořen 100 g
Sádlo vepřové škvařené 120 g
Smetana 12% (konzumní) 2 dl
Sůl 9 g
Tymián sušený 2 g
Voda pitná 1.5 l
Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 100 g
Cibule 1 ks
Jalovec 2 g
Mrkev kořen 100 g
Ocet kvasný lihový 0.5 dl
Petržel kořen 100 g
Sůl 8 g
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou, cibulí, bobkovým listem a nadrceným jalovcem. Zalijeme svařenou vodou se solí a octem a necháme 5 dní uležet.
  2. Uleželé maso vyjmeme, osušíme, nasolíme a poprášíme moukou. Na pánvi rozpálíme sádlo a maso opečeme rovnoměrně ze všech stran. Přemístíme do kastrolu, na pánvi na výpeku osmažíme zeleninu z marinády a přidáme čerstvou kořenovou zeleninu. Orestovanou zeleninu přidáme i s tukem k masu, podlijeme vodou a zakryté dusíme 4 hodiny, maso občas otočíme a pravidelně podléváme, podle potřeby přidáváme vodu. Když je maso měkké, vyjmeme ho, šťávu povaříme s trochou jalovce a tymiánu, zjemníme smetanou a vrátíme maso nakrájené na plátky.