Koňská pečeně a la zvěřina
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Jalovec |
2 g |
Koňské maso |
1000 g |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř černý mletý |
6 g |
Petržel kořen |
100 g |
Sádlo vepřové škvařené |
120 g |
Smetana 12% (konzumní) |
2 dl |
Sůl |
9 g |
Tymián sušený |
2 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Cibule |
1 ks |
Jalovec |
2 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Ocet kvasný lihový |
0.5 dl |
Petržel kořen |
100 g |
Sůl |
8 g |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 240 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Maso vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou, cibulí, bobkovým listem a nadrceným jalovcem. Zalijeme svařenou vodou se solí a octem a necháme 5 dní uležet.
- Uleželé maso vyjmeme, osušíme, nasolíme a poprášíme moukou. Na pánvi rozpálíme sádlo a maso opečeme rovnoměrně ze všech stran. Přemístíme do kastrolu, na pánvi na výpeku osmažíme zeleninu z marinády a přidáme čerstvou kořenovou zeleninu. Orestovanou zeleninu přidáme i s tukem k masu, podlijeme vodou a zakryté dusíme 4 hodiny, maso občas otočíme a pravidelně podléváme, podle potřeby přidáváme vodu. Když je maso měkké, vyjmeme ho, šťávu povaříme s trochou jalovce a tymiánu, zjemníme smetanou a vrátíme maso nakrájené na plátky.