Pečená husí stehna s kroupami a hrachem

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Hrách 400 g
Husí sádlo 4 polévková lžíce
Husí stehna 900 g
Kmín celý 1.5 kávová lžička
Kroupy ječné 200 g
Majoránka 2 kávová lžička
Okurky nakládané 300 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 2.5 kávová lžička
Voda pitná 2.2 l
Vývar drůbeží 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytý sušený hrách a kroupy den předem namočíme do studené vody, každé zvlášť (celkem 1 litr vody).
  2. Druhý den hrách dáme do hrnce s 8 dl čisté vody, přimícháme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a uvaříme ho doměkka. Do druhého hrnce dáme kroupy s 4 dl čisté vody a 0,5 lžičkou soli. Vše vaříme přibližně 60 až 80 minut, hlavně pomalu. Očištěný česnek prolisujeme.
  3. Mezitím si očistíme a umyjeme husí stehna. Osolíme je (2 lžičky) a posypeme kmínem. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno. Ve větší zapékací míse na rozpáleném husím sádle cibuli zpěníme, položíme na ni maso, přilijeme 1,5–2 dl vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Prvních 30 minut maso dusíme pod pokličkou, pak poklici odložíme a stehna upečeme dozlatova. Průběžně je poléváme výpekem. Pečeme přibližně 60 minut.
  4. Uvařený hrách a kroupy dáme do mísy, smícháme je, ochutíme prolisovaným česnekem, přidáme majoránku, 1–2 lžíce husího sádla, dochutíme solí, pepřem a vše dobře promícháme.
  5. Upečená stehna vyjmeme ze zapékací mísy, do ní dáme směs hrachu s kroupami, stehna položíme navrch a dáme zpět do trouby zapéct asi na 15 minut.
  6. Kroupy s hrachem rozdělíme na talíře, navrch dáme porci masa, přiložíme sladkokyselé okurky a podáváme.