Pečená husí stehna s kroupami a hrachem
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hrách |
400 g |
Husí sádlo |
4 polévková lžíce |
Husí stehna |
900 g |
Kmín celý |
1.5 kávová lžička |
Kroupy ječné |
200 g |
Majoránka |
2 kávová lžička |
Okurky nakládané |
300 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
2.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2.2 l |
Vývar drůbeží |
2 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytý sušený hrách a kroupy den předem namočíme do studené vody, každé zvlášť (celkem 1 litr vody).
- Druhý den hrách dáme do hrnce s 8 dl čisté vody, přimícháme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a uvaříme ho doměkka. Do druhého hrnce dáme kroupy s 4 dl čisté vody a 0,5 lžičkou soli. Vše vaříme přibližně 60 až 80 minut, hlavně pomalu. Očištěný česnek prolisujeme.
- Mezitím si očistíme a umyjeme husí stehna. Osolíme je (2 lžičky) a posypeme kmínem. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno. Ve větší zapékací míse na rozpáleném husím sádle cibuli zpěníme, položíme na ni maso, přilijeme 1,5–2 dl vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Prvních 30 minut maso dusíme pod pokličkou, pak poklici odložíme a stehna upečeme dozlatova. Průběžně je poléváme výpekem. Pečeme přibližně 60 minut.
- Uvařený hrách a kroupy dáme do mísy, smícháme je, ochutíme prolisovaným česnekem, přidáme majoránku, 1–2 lžíce husího sádla, dochutíme solí, pepřem a vše dobře promícháme.
- Upečená stehna vyjmeme ze zapékací mísy, do ní dáme směs hrachu s kroupami, stehna položíme navrch a dáme zpět do trouby zapéct asi na 15 minut.
- Kroupy s hrachem rozdělíme na talíře, navrch dáme porci masa, přiložíme sladkokyselé okurky a podáváme.